nieuws

Kostenstijging noopt Brits Aon tot ophogen extra commissie

Archief

Aon gaat per 31 maart in het Verenigd Koninkrijk 1% extra vergoeding vragen aan verzekeraars voor zaken die op basis van uurtarief worden gesloten. Gestegen kosten vormen het belangrijkste motief, meldt Insurance Times.

 

Het makelaarsbedrijf introduceerde de zogeheten insurer services brokerage charge (ISB) in 2002, als aanvulling op de vergoeding die van klanten wordt ontvangen en als vervanging van volumebonussen. "Sindsdien zijn onze kosten significant gestegen", aldus Aon, die daarom de ISB verhoogt van 2,5% naar 3,5% van de te betalen premie.

 

  &nbspDe toeslag geldt overigens niet voor zaken die worden gesloten op basis van provisiebeloning. Collega-makelaar Marsh introduceerde twee jaar terug in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland een toeslag van 2,5% op fee-zaken en heeft nu in de Verenigde Staten bij AIG al een extra commissie van 1% bedongen bovenop de ook daar reeds geldende extra commissie. In ons land hebben de grote makelaars tot nu toe afgezien van het vragen van een aanbiedersvergoeding bij transacties die op fee-basis worden gesloten.

 

  &nbspEén Britse verzekeraar reageert begripvol, maar terughoudend op de stap van Aon: "De grote makelaars hanteren te lage tarieven, maar ik wou dat zij de verhoging toepasten op de klanttarieven en niet op ons. Discussies met verzekeraars kosten veel tijd en zijn vaak emotioneel."

 

  &nbspToezichthouder FSA gaf Aon in januari overigens een boete van bijna _ 6 mln wegens het schenden van anti-omkoopregels.

 

Reageer op dit artikel