nieuws

Kamervragen over vermeende koppelverkoop

Archief

Kamerleden Elias en Weekers (beiden VVD) hebben de ministers Van der Hoeven (Economische Zaken) en Bos (Financiën) vragen gesteld over banken die klanten zouden verplichten om bij een hypothecair of consumptief krediet ook verzekeringen af te nemen. Zij willen een onderzoek door mededingingsautoriteit NMA.

Kamervragen over vermeende koppelverkoop

De Kamerleden reppen van "frequente meldingen van misbruik van de economische positie van banken, die bij het verlenen van krediet of het verstrekken van een hypotheek eisen dat ook het verzekeringspakket bij de bank wordt ondergebracht en/of het rentepercentage afhankelijk stellen van het al dan niet onderbrengen van het verzekeringspakket". Federatie Fidin (NVA en NBVA) heeft bij de VVD aandacht gevraagd voor dit probleem en beschikt over een lijst van circa dertig van zulke meldingen. "Maar dat is nog maar het topje van de ijsberg", aldus woordvoerder Joerie van Looij. "Wij vinden deze koppelverkoop door de banken een vorm van oneerlijke concurrentie die in het belang is van de consument noch van haar leden." Elias en Weekers willen dat de NMA een spoedonderzoek instelt naar het gedrag van kredietverstrekkers. 

Reageer op dit artikel