nieuws

Kabinet helpt woningbezitter in acute geldnood

Archief

Mensen met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kunnen makkelijker gebruik gaan maken van de zogeheten woonlastenfaciliteit. De regels daarvoor zijn door het kabinet verruimd.

 

Dit kan als zij hun huis door omstandigheden moeten, maar niet kunnen verkopen en daardoor in betalingsproblemen komen. Het moet om bijzondere omstandigheden gaan, zoals arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of werkloosheid, vindt het kabinet. De woonlastenfaciliteit was al onderdeel van de NHG, maar wordt in de praktijk weinig gebruikt. De regels zijn nu vereenvoudigd, zodat meer woningbezitters een beroep kunnen doen op de regeling.

 

  &nbsp"De woonlastenfaciliteit werkte niet goed, omdat deze overbruggingsfaciliteit als extra aanvullende lening gesloten moest worden", legt NHG-directeur Karel Schiffer uit. "Die extra lening leverde veel handelingen op. Door het voortaan handiger in te bedden binnen de betalingsachterstandadministratie die geldgevers toch al hebben, past het beter binnen hun proces."

 

  &nbspDe woonlastenfaciliteit zorgt ervoor dat rente- en aflossingsverplichtingen tijdelijk (deels) worden overgenomen.

 

Reageer op dit artikel