nieuws

Inkoopcombinatie Icoa staakt activiteiten

Archief

Icoa, de in 2001 opgerichte inkoopcombinatie door en voor NVA-kantoren, staakt zijn activiteiten. Het inkoopbedrijf gooit de handdoek, omdat nu op bonusprovisies een verbod rust.

Inkoopcombinatie Icoa staakt activiteiten

Icoa noemt die ingreep van de wetgever "hard nodig om de markt minder kwetsbaar te maken voor provisiegerichte adviezen". Door die ingreep is echter de grond onder het businessmodel verdwenen, waardoor "op dezelfde voet verdergaan geen optie meer is". Voor alternatieven, zoals extra beloning vragen voor midoffice- of frontofficewerkzaamheden, is bij de Icoa-aandeelhouders onvoldoende draagvlak.
Bij Icoa waren circa tachtig NVA-kantoren aangesloten. Zij deden via het inkoopbedrijf in Medemblik gebundeld zaken met zeven levensverzekeraars, vijf schadeverzekeraars en zo'n 25 geldverstrekkers. De contracten zijn met ingang van 1 januari 2009 beëindigd; na afwikkeling van de laatste zaken volgt binnenkort opheffing.
Een deel van de Icoa-leden wil verdergaan met een andere entiteit: Combined Buying Group (Cobug).

Reageer op dit artikel