nieuws

Inkoopbedrijf Icoa gooit handdoek in de ring

Archief

Icoa, de in 2001 opgerichte inkoopcombinatie door en voor NVA-kantoren, staakt zijn activiteiten. Het inkoopbedrijf gooit de handdoek in de ring nu op bonusprovisies een verbod rust.

 

Icoa noemt die ingreep van de wetgever "hard nodig om de markt minder kwetsbaar te maken voor provisiegerichte adviezen". Door die maatregel is echter de grond onder het businessmodel verdwenen, waardoor "op dezelfde voet verdergaan geen optie meer is". Over voortzetting van de activiteiten op een alternatieve basis konden de aandeelhouders Tom Pedroli en Koenraad en Annette Frans het niet eens worden.

 

  &nbspBij Icoa waren circa tachtig NVA-kantoren aangesloten. Zij deden via het inkoopbedrijf in Medemblik gebundeld zaken met zeven levensverzekeraars, vijf schadeverzekeraars en zo’n 25 geldverstrekkers. De contracten zijn met ingang van 1 januari 2009 beëindigd; na afwikkeling van de laatste zaken volgt binnenkort de opheffing.

 

Andere vergoeding

Pedroli gaat de komende maanden bekijken of hij onder de naam Combined Buying Group verder kan gaan. Daartoe wil hij de zogeheten ‘frontofficevergoeding’ introduceren. De tussenpersoon verzorgt in die rol klantadviezen in opdracht van een verzekeraar. De beloning is in dat geval niet gekoppeld aan de totstandkoming van polissen, maar aan de premieomvang van de portefeuille. Provisies, bonussen en portefeuillerechten bestaan in dit systeem niet. "In politiek Den Haag is daar wel draagvlak voor", stelt Pedroli. Vooralsnog beperkt hij zich tot het leidinggeven aan zijn eigen NVA-kantoor Duin & Pedroli (acht medewerkers).

 

Reageer op dit artikel