nieuws

ING snijdt in kosten en banen

Archief

ING gaat drastisch snijden in de kosten. Suggesties dat in dit kader ook verkoop van het Nederlandse schadebedrijf aan de orde zou zijn, doet ING af als onzin.

 

Bij de in problemen verkerende bankverzekeraar moet nog dit jaar voor _ 1 mld aan bezuinigingen worden gerealiseerd. Ruim een derde daarvan moet komen uit het wereldwijd schrappen van 7.000 banen. Verder is gesteld dat diverse bedrijfsonderdelen zullen worden verkocht. Volgens ING zijn er op dat vlak "absoluut geen plannen" voor het Nederlandse schadebedrijf. "Op groepsniveau behoren schadeverzekeringen niet tot onze kernactiviteiten", licht woordvoerder Nanne Bos toe. "Maar in Nederland zijn die zo verweven met het levenbedrijf, dat van verkoop geen sprake zal zijn."

 

Vakbonden

Hoeveel arbeidsplaatsen in Nederland zullen vervallen, is nog niet bekend. Wel geeft ING aan dat van alle bezuinigingen 35% binnen het verzekeringsbedrijf moet worden gerealiseerd en 65% binnen het bankbedrijf. Naast de banenreductie snijdt ING in kosten van het hoofdkantoor, externe medewerkers, IT-contracten en marketing, waaronder de sponsoring van de Formule 1. Verder zal ING zich beperken tot landen en markten waarin het een sterke positie heeft. Zo gaat de start van ING Direct in Japan niet door en worden diverse bedrijfsonderdelen verkocht.

 

  &nbspDe vakbonden overleggen deze week met ING over de onderbouwing van het aantal te verdwijnen banen, die bovenop de 4.000 arbeidsplaatsen komen die vervallen door de integratie van ING Bank met Postbank. "Over dit plan is goed nagedacht. Dit alles komt niet zomaar uit de lucht vallen. Dan moet ING in staat zijn onzekerheden over de Nederlandse situatie zo spoedig mogelijk weg te nemen", zegt CNV’er Ahmed Kansouh.

 

  &nbspZijn bond zegt geen gedwongen ontslagen te accepteren. FNV Bondgenoten vindt het schrappen van 7.000 banen bij ING ‘onaanvaardbaar’ en De Unie stelt zich op het standpunt dat het huidige sociaal plan onverkort van toepassing blijft.

 

Tilmant

ING leed in het slotkwartaal van 2008 een verlies van _ 3,3 mld. Over heel 2008 komt het verlies uit op _ 0,4 mld; zonder de verkoop van activiteiten in Japan en Argentinië was dat verlies uitgekomen op _ 1 mld.

 

  &nbspBestuursvoorzitter Tilmant wordt opgevolgd door Jan Hommen, de huidig voorzitter van de raad van commissarissen van ING. Tilmant blijft tot aan zijn pensioen (1 augustus) als adviseur verbonden aan de bankverzekeraar. Tot de aandeelhoudersvergadering van 27 april neemt Eric Boyer de taken van bestuursvoorzitter waar.

 

van het Nederlandse schadebedrijf".

Reageer op dit artikel