nieuws

Hypodomus maakt snel naam bij online hypotheekvergelijker

Archief

Volgens gegevens van Independer kiezen de bezoekers van de site in toenemende mate voor spaarhypotheken en een korte rentevaste periode. Dat levert volgens de vergelijkingssite een aardverschuiving op in de hypotheekmerken die het meest worden geselecteerd, waarbij vooral de populariteit van nieuwkomer Hypodomus opvalt.

 

"Het laatste kwartaal van 2007 bestond de top 5 voornamelijk uit aanbieders die bekend staan om hun lage rente bij aflossingsvrije hypotheken. In het laatste kwartaal van 2008 kozen bezoekers vooral voor hypotheekverstrekkers die het best inspelen op de veranderende behoeften van de consument, zoals de toegenomen vraag naar spaarhypotheken en kortere rentevaste perioden."

 

  &nbspOpmerkelijk is de opmars van franchiseketen Hypodomus, waarin Delta Lloyd een minderheidsbelang heeft. Alleen van die aanbieder worden overigens producten verkocht. De in juni gestarte formule werd eind 2008 al door 13,5% van de vergelijkers geselecteerd, goed voor een tweede positie, vóór De Hypotheker, Postbank/ING en Delta Lloyd. "Dat is een gevolg van onze scherpe prijsstelling", zegt commercieel directeur Kees van de Kerk. "Ik herken alleen niet dat mensen nu meer voor kortere renteperiodes kiezen; wij sluiten toch minimaal 5 jaar en meestal 10 jaar vast. Dat is nog steeds een veilige keus."

 

  &nbspVan de Kerk zegt over toeloop niet te klagen te hebben, "al zijn wij met onze zes kantoren nog helemaal niets. En we hebben net zo hard last van de moeilijke markt, al draait onze eerste vestiging in Rotterdam inmiddels break-even."

 

  &nbspMoneYou was in het laatste kwartaal van 2008 de meest gekozen hypotheekaanbieder bij vergelijkingen op de site van Independer. Bijna een op de zes vergelijkers selecteerde de ABN Amro-dochter, terwijl dat een jaar ervoor nog geen 3% was. Obvion, in de laatste drie maanden van 2007 nog door ruim 13% van de bezoekers geselecteerd en daarmee na Vereniging Eigen Huis de populairste partij, wist eind vorig jaar nog amper een procent van de bezoekers te interesseren.

 

Sterke verschillen

Uit de gegevens van Independer blijkt dat de voorkeur voor aanbieders per kwartaal sterk wisselt. Zo was MoneYou in de eerste helft van vorig jaar nog de keuze van minder dan een procent van alle vergelijkers. De Hypotheekshop was in het eerste en derde kwartaal favoriet met scores van respectievelijk 22% en 25%. In het tweede kwartaal kregen de producten van de Vereniging Eigen Huis de meeste belangstelling (17%).

 

  &nbspGemiddeld was De Hypotheekshop over heel 2008 het meest in trek: de keten werd in ruim 15% van de vergelijkingen geselecteerd. Hierbij is overigens geen rekening gehouden met volumeverschillen tussen de kwartalen onderling. Eigen Huis (10%), De Hypotheker (9%) en Postbank/ING (8%) scoorden ook hoog.

 

  &nbspRabobank is niet meer opgenomen in de vergelijking van Indepener, omdat de bank sinds 2007 geen rentetarieven meer openbaar maakt.

 

populairder dan De Hypotheker.

Reageer op dit artikel