nieuws

Hamburg-Mannheimer krijgt bestuurlijke boete van AFM

Archief

Verzekeraar Hamburg-Mannheimer heeft van toezichthouder AFM een bestuurlijke boete gekregen De boete (_ 9.075) is opgelegd wegens onvoldoende instructie van verbonden bemiddelaars. Hierdoor kregen klanten verkeerde adviezen.

 

De fout zat in het standaardformulier dat Hamburg-Manheimer – tegenwoordig Ergo Life geheten – ter beschikking stelde aan zijn bemiddelaars. De verzekeraar heeft verbonden verzekeraars verplicht om dit formulier te gebruiken, in te vullen en door de cliënt te laten ondertekenen, aldus de AFM. Dit klantprofiel werkt met meerkeuzevragen en punten per gegeven antwoord. De optelling van de punten resulteerde in een aanbeveling voor een beleggingsfonds binnen de levensverzekering. In de puntentelling van het formulier van Hamburg-Mannheimer werd echter beperkt gedifferentieerd, waardoor belangrijke vragen aan de klant over risicobereidheid en financiële positie niet doorslaggevend waren voor het advies, stelt de AFM.

 

Keuze voor aandelenfonds

Daardoor werden soms beleggingsverzekeringen geadviseerd zonder dat rekening werd gehouden met de ingewonnen informatie. Klanten die geen negatieve rendementen wilden, kregen op basis van de puntentelling bijvoorbeeld toch het advies om te kiezen voor een aandelenfonds binnen de levensverzekering, aldus de AFM.

 

  &nbspHamburg-Manheimer zegt de gang van zaken te betreuren en heeft inmiddels de boete betaald.

 

Reageer op dit artikel