nieuws

Groot deel OBP naar Optima

Archief

OBP Groep in Houten heeft inkoopformule ATP Hypotheken, Selectkrediet en de 10.000 klanten tellende eigen particuliere portefeuille verkocht aan Optima. Het bedrijf gaat zich concentreren op internetgerelateerde activiteiten en bedrijfsmatige verzekeringen. "We moesten te veel ballen in de lucht houden", aldus directeur Erik Jan Visser.

 

"Wij hebben een aantal van de arbeidsintensieve onderdelen afgestoten." De Houtense onderneming behoorde in 2007 met negentig medewerkers en een omzet van _ 7,6 mln nog tot de vijftig grootste assurantiebemiddelingsbedrijven van ons land. "Die omzet was vorig jaar lager", zegt Visser. Na de overdracht van de activiteiten aan Optima – waarbij 15 fte’s zijn betrokken – blijven er bij OPB zo’n 40 medewerkers over, nog goed voor enkele miljoenen omzet, aldus Visser. "In de afgelopen maanden zijn al enkele medewerkers vertrokken. Voor het merendeel is de rit naar Optima in Hardinxveld-Giessendam te ver. Maar we hebben de mensen niet verplicht om over te stappen. Van de 7 medewerkers bij ATP gaan er 2 naar Optima, 3 kunnen we binnen OBP inzetten en 2 zijn er vertrokken."

 

  &nbspOver de verkoop van ATP zegt hij: "We waren al langer aan het nadenken over die formule. In de inkoopmarkt is schaalgrootte belangrijker geworden dan kwaliteit en daardoor kwamen we met de 235 kantoren van ATP in een geïsoleerde positie terecht."

 

  &nbspHet nieuwe model van OBP bestaat, naast bemiddeling in bedrijfsmatige verzekeringen, uit internetactiviteiten als Hypotheekrente.nl, volgens Visser goed voor tienduizenden bezoekers per dag, en Uitvaartverzekeren.nl, waarmee zowel online wordt gesloten als leads worden gegenereerd. "Voorheen handelden we 90% van de leads via Hypotheekrente.nl zelf af; nu zal bijna alles worden doorgestuurd."

 

  &nbspMet MAX Producties gaat OBP voorts online diensten – zoals het opzetten van een site als Hypotheekrente.nl – bieden aan het intermediair. "Als breed bedrijf moesten we veel ballen in de lucht houden. In een moeilijke markt is het dan wijs om jezelf wat compacter te maken."

 

Hypothekensite

Op internetgebied heeft Visser nog een hypothekensite klaarstaan. "Dat is een vergelijkbaar model als Nationale HypotheekPas hanteert, waar mensen tegen een vaste prijs zelfstandig kunnen sluiten. Dat hebben we op de plank gehouden, omdat er nog geen mogelijkheid was om de provisie op nul te zetten. Maar dat kan nu wel." Hoewel de afhandeling van kredietaanvragen via Selectkrediet.nl is overgedaan aan Optima, blijft die site in de lucht onder de naam ABCKrediet.nl.

 

Optima

Optima groeit door de overname naar zo’n 650 aangesloten inkoop- en franchisekantoren. "We houden de ATP-formule gewoon in stand", zegt algemeen manager François Muilman, volgens wie de contacten tussen beide partijen tot stand zijn gekomen door de bestuursfuncties die Visser en Muilman vervullen in branchevereniging FKO. "We nemen de naam en de portefeuille van Selectkrediet.nl over. Daarmee verdubbelen we het aantal relaties; qua doorlopende provisie komt er _ 300.000 bij."

 

Reageer op dit artikel