nieuws

Goudse compenseert ook kosten spaarkasproducten

Archief

Na Generali heeft ook De Goudse een eigen compensatieregeling opgesteld voor beleggingsverzekeringen, zonder overleg met de stichtingen Verliespolis en Woekerpolisclaim. In die regeling is ook een vergoeding voor spaarkasvarianten opgenomen.

Ombudsman Wabeke heeft zijn goedkeuring gegeven aan de invulling die De Goudse voor de eigen producten heeft gegeven aan zijn aanbeveling van maart vorig jaar. De kosten van het FlexxVermogensplan en het Eigen Effect Plan worden gemaximeerd op 2,85% voor polissen met een jaarpremie onder de _ 1.200 of een koopsom van minder dan _ 12.000. Boven deze bedragen geldt een maximum van 2,45%. Voor Aktief Sparen/Beleggen en Verzekerd Sparen/Beleggen hanteert De Goudse een maximum van 1,6%. Dit zijn spaarkasproducten met een aparte overlijdensrisicoverzekering. "Deze onderdelen kennen niet de onderlinge verbanden die kenmerkend zijn voor de in opspraak geraakte beleggingsverzekeringen. Toch hebben wij besloten ook voor deze producten een regeling te treffen." Voor de schrijnende gevallen is _ 3 mln uitgetrokken. Voor de overlijdensrisicopremie is een standaard opslag afgesproken: "Bij de brutering van de overlijdensrisicopremies hanteert De Goudse voor zowel het FlexxVermogensplan als het Eigen Effect Plan een opslag van 16%."
   Verliespolis vindt, net als bij het aanbod van Generali, dat eerst moet worden overlegd met de belangenbehartigende stichtingen. "Een compensatieregeling kan namelijk pas beoordeeld worden nadat een verzekeraar transparant is geweest over alle kenmerken van zijn polissen en portefeuille en daarnaar een onderzoek heeft kunnen plaatsvinden." De stichting gaat niet inhoudelijk in op het aanbod; komende week vindt overleg plaats met het Verbond van Verzekeraars en enkele kleinere levensverzekeraars, onder wie De Goudse. "Doel is om te bespreken op welke wijze ook zij efficiënt en spoedig tot overeenkomsten met de stichtingen kunnen komen."

Reageer op dit artikel