nieuws

Financiële planners starten franchiseketen

Archief

Onder de naam Your Financials wordt een keten voor financiële planners op poten gezet. De franchiseorganisatie, die mikt op zestig kantoren, gaat werken op basis van een uurtarief, zónder agentschappen bij productaanbieders.

 

De planners van Your Financials bemiddelen niet. Ze verwijzen klanten na een financieel advies voor de aankoop van producten door naar direct-writers of naar Kendall Mason. Dit Hilversums bedrijf werkt alleen met aanbieders die nettotarieven hanteren. Als een klant via een bank of tussenpersoon is binnengekomen, dan verwijst Your Financials hem met een persoonlijk adviesrapport daarnaar terug. De klant wordt dan geadviseerd te onderhandelen over de retourprovisie.

 

  &nbsp"De commotie rond transparantie heeft de consument duidelijk gemaakt dat zijn belang niet altijd voorop staat bij assurantietussenpersonen en hypotheekadviseurs", zegt Marc Steentjes, een van de twee initiatiefnemers. "Bij hogere inkomensgroepen is er al een trend zichtbaar dat men bereid is te betalen voor onafhankelijk advies. De verwachting is dat dit ook bij andere doelgroepen snel vertrouwd zal zijn, als klanten merken hoeveel voordeel zo’n advies oplevert."

 

Titel

Elke adviseur binnen Your Financials moet gecertificeerd zijn en beschikken over de titel FFP (Federatie Financieel Planners) of MFP (Masteropleiding Financiële Planning). "Als organisatie bundelen we de specialismen van individuele adviseurs", legt compagnon Edwin Pijpers uit. "Dat betekent dat franchisenemers gebruik maken van elkaars expertise en elkaar inhuren als specialistische kennis vereist is of in tijden van drukte."

 

  &nbspDe initiatiefnemers Steentjes en Pijpers hebben zelf ook een FP-titel. Steentjes (Naaldwijk) was eerder directeur-eigenaar van Huys en Rendement, maar heeft dat vorig jaar verkocht om Your Financials verder uit te bouwen. Pijpers (Wijk bij Duurstede) heeft vijftien jaar ervaring als financieel planner bij artsenverzekeraar VVAA en pensioenfonds SPMS; hij is sinds 2006 zelfstandig ondernemer.

 

Zestig rayons

De franchisegevers zeggen fors te gaan investeren in de naamsbekendheid en het verkrijgen van een landelijke dekking. "We hebben Nederland verdeeld in zestig rayons en het is de bedoeling om naar zestig vestigingen te groeien", zegt Pijpers. Financiële planners kunnen ‘parttime’ deelnemen met bijvoorbeeld een half rayon.

 

  &nbspPlanners van Your Financials rekenen op uurbasis _ 150. Verder kunnen klanten kiezen voor een abonnement van _ 99 per kwartaal. Naast consumenten richt de nieuwe franchiseorganisatie zich op ondernemers. Voor advocaten, notarissen, tussenpersonen en accountants denkt Your Financials eveneens van toegevoegde waarde te kunnen zijn, als die bij hun dienstverlening verdere financiële verdieping behoeven.

 

Persoonlijk rapport

Voor toetreding tot de franchiseformule betaalt de deelnemer een entreebedrag en een maandelijks percentage van de omzet. Dat percentage daalt naarmate de omzet hoger is. "Een gemiddelde franchisenemer draagt ongeveer acht declarabele uren in de maand af aan de organisatie, maar als er geen omzet is, is er ook geen afdracht", zegt Steentjes.

 

  &nbspVolgens hem krijgen deelnemers in ruil hiervoor een centrale website, een intranet en een centraal kenniscentrum, synergievoordelen op het gebied van marketing en inkoopvoordelen bij opleidingen. "Bovendien werken we met een rapportgenerator om het advies cijfermatig te verwerken. Iedere klant krijgt advies in een persoonlijk rapport." Steentjes zegt op deze wijze de financieel planner "alles rond de bedrijfsvoering uit handen te nemen, zodat die zich helemaal kan concentreren op zijn eigen werkzaamheden."

 

Jaarlijks gesprek

De franchiseorganisatie zegt het gehele traject van financiële dienstverlening te bestrijken: van hypotheken tot pensioenen, van arbeidsongeschiktheid tot de financiële consequenties van een scheiding of bedrijfsoverdracht. Klanten met een abonnement krijgen vier keer per jaar een magazine, één keer per jaar een gesprek en ze kunnen tussentijds vragen stellen over bijvoorbeeld het aflopen van de rentevaste periode van de hypotheek.

 

Your Financials.

Reageer op dit artikel