nieuws

Experts Cunningham Lindsey en GAB Robins bundelen krachten

Archief

Expertiseconcern Cunningham Lindsey neemt de internationale bedrijfsonderdelen van GAB Robins over. De Nederlandse dochterbedrijven van beide organisaties blijven nog even zelfstandig actief, maar zullen medio 2009 gaan integreren. Gemikt wordt op een gezamenlijke jaaromzet van _ 28 mln. De naam GAB Robins zal verdwijnen in ons land.

 

  &nbspIn het Verenigd Koninkrijk circuleerden al enkele maanden geruchten over een op handen zijnde verkoop van GAB Robins door investeringsmaatschappij Brera, waarbij Stone Point Capital, meerderheidsaandeelhouder van Cunningham Lindsey, als voornaamste gegadigde werd genoemd. Opmerkelijk is dat juist de Britse bedrijfsonderdelen buiten de overname blijven en datzelfde geldt voor GAB Robins in de VS.

 

  &nbspVolgens Hans Groot, ceo van Cunningham Lindsey Europe, is Amerika buiten de overname gebleven, omdat daar een TPA-business aan GAB vastzit, een ‘third party administrator’ die voor Stone Point minder interessant is. "En in het Verenigd Koninkrijk neemt Cunningham een vrij dominante marktpositie in, waardoor we daar groter zijn dan nummer twee en drie bij elkaar. Als we dat met GAB zouden samenvoegen, dan wordt de combinatie te groot."

 

Integratieproces

De samengevoegde organisatie zal wereldwijd bestaan uit een netwerk van zeshonderd kantoren en 5.600 medewerkers in meer dan zeventig landen. Hans Groot is verantwoordelijk voor de aansturing van het Europese integratieproces, dat naast Nederland met name Frankrijk en België betreft. Het integratieproces in Nederland zelf wordt geleid door GAB Robins-directeur Jeroen Fröhlich, in nauwe samenwerking met Peter van Rensen, algemeen directeur van Cunningham Lindsey Nederland.

 

  &nbsp"De komende drie maanden blijven we nog als aparte organisaties bestaan en zullen we een inventarisatie maken van alle uitdagingen, problemen, knelpunten en overlappingen", vertelt Fröhlich. "In de tweede helft van dit jaar zal een integratie plaatsvinden van systemen, werkwijzen en naam en wordt besloten hoe en waar we de fysieke integratie zullen vormgeven. We streven naar het beste van twee werelden. Het eindresultaat moet zijn: een gezamenlijk nieuw huis, waarbij de klanten tevreden zijn en de medewerkers nog steeds voldoening en uitdaging vinden in hun baan."

 

  &nbspVolgens Fröhlich is voor alle 260 medewerkers straks een plek in de nieuwe organisatie. "Dat is in ieder geval de insteek waarmee we aan dit avontuur beginnen. We onderkennen de onzekerheden die nu leven, maar uiteindelijk zullen we die omzetten in kansen en mogelijkheden. We zullen zeker niet als een bulldozer door de porseleinkast heengaan."

 

  &nbspDe Marine-activiteiten, onder leiding van Ton Schox, zullen in principe buiten de integratie blijven. "Marine zit bij Cunningham in Nederland, terwijl de activiteiten grensoverschrijdend zijn", legt Groot uit. "Dit is een goed moment om Marine onder te brengen op Europees niveau."

 

Kennisborging

Volgens Van Rensen zijn zowel GAB als Cunningham platte organisaties met een relatief kleine staf, die met name op expertise zijn gericht. Er zijn niet veel cultuurverschillen om te overbruggen bij de integratie van beide bedrijven.

 

  &nbsp"Speerpunt voor Cunningham is en blijft om kennis binnen de organisatie te borgen", aldus Van Rensen. Door de omvang van het nieuwe bedrijf kan hierin geïnvesteerd worden. Geen overbodige luxe, omdat er al een aantal jaar sprake is van het verdwijnen van kennis uit de markt. "De huidige bezetting is op sommige plekken verouderd, omdat er niet genoeg nieuwe mensen zijn ingestroomd. Daar wordt momenteel hard aan gewerkt, zodat we niet alleen weer over voldoende kennis en kunde beschikken, maar ook over voldoende capaciteit, om de doorlooptijden te kunnen verbeteren."

 

Conflicterende belangen

Op korte termijn zal een inventarisatie worden gemaakt van de dossiers waarop zowel GAB als Cunningham momenteel actief zijn, om te voorkomen dat er sprake kan zijn conflicterende belangen. Van Rensen: "Dan hebben we het bijvoorbeeld over zaken waarbij sprake is van regres en één van ons voor de polis van de verzekerde komt. We verwachten om in deze dossiers in overleg met de opdrachtgever tot een snelle, duidelijke en goede oplossing te komen."

 

GAB Robins in Nederland en Europa vorm gaan geven: v.l.n.r.: Peter van Rensen, Jeroen Fröhlich en Hans Groot.

Reageer op dit artikel