nieuws

Consumentenbond wil dat Bos rentevoordeel banken aanpakt

Archief

De Consumentenbond vindt dat minister Bos (Financiën) regels moet opstellen om te voorkomen dat banken nog langer het voordeel van renteverlagingen van de ECB in hun eigen zak stoppen. "Blijkbaar zijn er wettelijke regels nodig voordat banken tot actie over gaan", aldus de bond.

 

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de gemiddelde opslag op de variabele hypotheekrente van een tophypotheek in vijf maanden tijd is verdubbeld van 1,4% naar 2,8%. In diezelfde periode is de rente van de Europese Centrale Bank gedaald van 4,5% naar 2%. "Banken verdienen er dus fors aan en kiezen ervoor bestaande klanten uit te melken", stelt de bond.

 

  &nbspOok de marges bij hypotheken die met Nationale Hypotheek Garantie worden verstrekt zijn verdubbeld volgens de bond, terwijl banken daar geen enkel risico lopen. Daarnaast valt het de bond op dat de onderlinge verschillen in variabele hypotheekrente erg groot zijn. Iemand met een tophypotheek met variabele rente betaalt bij Fortis Bank 2,7% meer rente dan bij de Postbank (ING).

 

  &nbspOok binnen één concern zijn de verschillen groot, vindt de bond. ING/Postbank verlaagt de variabele hypotheekrente conform de marktrente naar 3,2%, maar WestlandUtrecht (onderdeel van ING) verhoogt de variabele rente naar 4,83%. "Blijkbaar is er sommige banken momenteel niet veel aan gelegen op prijs te concurreren", meent de bond.

 

  &nbspDaarom heeft de bond de banken al eerder opgeroepen het rentevoordeel volledig door te geven aan consumenten. "Omdat de renteverlagingen van de ECB bedoeld zijn om de economische groei te stimuleren en niet om de bank te spekken."

 

Reageer op dit artikel