nieuws

Wabeke bestudeert elf compensatievoorstellen

Archief

Allianz is één van de levensverzekeraars die bij Ombudsman Wabeke een voorstel hebben ingediend voor een compensatieregeling met betrekking tot de kosten van beleggingspolissen. Daarmee willen de maatschappijen tot een snelle oplossing komen in de ‘woekerpolisaffaire’.

 

Elf maatschappijen hebben een regeling aan Wabeke voorgelegd. Allianz stelt dat het nadrukkelijk geen verzoek tot een collectieve regeling betreft. "Dat is mededingingsrechtelijk niet verantwoord", aldus levendirecteur Nico Bekendam. "Wel hebben we een individueel voorstel gedaan dat in lijn is met de al bekende compensatieregelingen. Al is het profiel van onze portefeuille totaal anders: we zitten meer in het hogere segment en hebben relatief weinig kleine polissen." Allianz heeft circa 175.000 beleggingsverzekeringen in portefeuille, ruim 2,5% van het markttotaal.

 

  &nbspLegal & General, met een aandeel van 19% marktleider in beleggingskoopsommen, zegt evenmin met andere maatschappijen een gezamenlijk voorstel te hebben ingediend. "Wel zijn we met Wabeke in gesprek over de interpretatie van zijn aanbeveling." Voor de hand ligt dat ook partijen als De Goudse (aandeel in periodieke premies 2%) en Generali (aandeel 1,7%) een compensatievoorstel hebben opgesteld.

 

  &nbspDe leden van de Stichting Woekerpolisclaim (WPC) hebben overigens de regeling goedgekeurd die Nationale-Nederlanden met WPC en Verliespolis heeft getroffen voor de compensatie van hoge kosten in beleggingspolissen. De regeling geldt voor de 730.000 verzekerden van Nationale-Nederlanden, Postbank Verzekeringen en RVS. Meer dan 75% van de aangesloten leden hebben gestemd en 99,5% heeft vóór de regeling gestemd.

 

Reageer op dit artikel