nieuws

Taxateurs werken los van elkaar aan norm voor woningtaxaties

Archief

De organisaties van vastgoedbemiddelaars NVM en VBO en taxateursorganisatie RVT zijn gestart met het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI), een landelijk dekkend taxatie-instituut. Daarnaast is taxatiebureau 5punt20 gestart met een online platform waarop gecertificeerde makelaars/taxateurs zich kunnen aanmelden

 

Bij NWWI gaan ongeveer honderd taxateurs samen met een groep intermediairs en marktpartijen als ABN Amro Hypotheken Groep en Rabo-dochter Obvion de komende periode proefdraaien. Begin april moet het NWWI definitief operationeel zijn. "De consument krijgt een taxatie die is opgesteld volgens duidelijke kwaliteitsnormen", zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. "De geldverstrekkers krijgen informatie op maat, die beduidend minder fraudegevoelig is. De taxateur kan via het NWWI op een efficiënte wijze kwalitatief hoogwaardige taxaties uitvoeren voor een reële vergoeding."

 

  &nbspIn principe kan iedere gecertificeerde gekwalificeerde taxateur, die is aangesloten bij een van de vier brancheorganisaties, zich inschrijven bij NWWI. Het initiatief wordt gesteund door een grote groep van belanghebbenden van geldverstrekkers, de Nationale Hypotheek Garantie, het hypotheekintermediair en de overheid.

 

5punt20

Taxateurs Unie, die dezelfde kwaliteit en deskundigheid wil, is een initiatief van taxatiebureau 5punt20. Dat is begonnen met een online platform waarop gecertificeerde makelaars/taxateurs taxatierapporten, die voldoen aan de eisen van de geldverstrekker, op een uniforme wijze kunnen uitwerken. Aanmelden is gratis. "Doordat de specifieke eisen die geldverstrekkers stellen aan een taxatie zijn ingeregeld in de software, is de tussenpersoon er zeker van dat de rapportage altijd aan de eisen voldoet", zegt Bas Rentmeester, directeur van 5punt20. "Wanneer de taxateur zelf niet in aanmerking komt voor een bepaalde taxatie, kan hij via Taxateurs Unie de taxatieopdracht altijd door een ander lid laten uitvoeren die wel voldoet aan de eisen.".

 

Twaalf ontslagen

Steeds meer geldverstrekkers verplichten de aanlevering van taxatierapporten via een geselecteerd landelijk dekkend taxatiebureau. "Het verplicht zakendoen met een taxatiebureau heeft als nadeel dat de commerciële belangen tussen intermediair en taxateur in het gedrang kunnen komen", meent Rentmeester. "Volgens ons hebben geldverstrekkers met Taxateurs Unie nu nog een andere mogelijkheid waarmee het intermediair wel de eigen taxateur kan inschakelen, maar het taxatierapport toch voldoet aan het controlebeleid van de geldverstrekker."

 

  &nbspDe komst van Taxateurs Unie heeft bij 5punt20 tot een nieuw bedrijfsmodel geleid, dat bij het taxateursbureau twaalf ontslagen tot gevolg heeft. "Dat komt omdat we veel meer buiten de deur laten doen, wat we eerst intern deden", legt Rentmeester uit. "Bovendien stoppen we met het voorfinancieren van taxaties, wat voor ons weer een beperking in de kosten oplevert."

 

Reageer op dit artikel