nieuws

Provisieloos adviseren bij Aegon

Archief

Aegon, dat vorig jaar de bonusprovisie al afschafte, heeft de mogelijkheden voor flexibele provisie op leven- en hypotheekproducten met ingang van 1 januari uitgebreid: de maatschappij biedt in de nieuwe regeling ook een provisieloze variant. Zwitserleven en ING hebben extra vergoedingen voor de tussenpersoon in petto.

De provisiepercentages voor de Levensloop-, Spaar- en Beleggingshypotheek bedragen 2% afsluit- en 0,09% doorlopende provisie, waarbij de klant geen korting op afsluitkosten of rente krijgt. Levert de adviseur provisie in, dan kan de korting voor de klant oplopen tot 1% over de afsluitkosten en 0,2% op de rente, in het geval dat de tussenpersoon volledig afziet van provisie. Andere varianten dan volledige of géén provisie zijn overigens pas vanaf 1 februari beschikbaar. Zo komt er een variant waarbij de adviseur kan kiezen voor 0,5% afsluit- en 0,1% doorlopende provisie, wat de klant 0,5% korting op de afsluitkosten en 0,1% rentekorting oplevert.
 
   Voor andere hypotheekvormen kan worden gekozen tussen volledige of geen provisie, waarbij de laatste variant 0,75% korting op de afsluitkosten oplevert.
 
   De beloningstransparantie vult Aegon in met aparte bijlagen bij offertes voor complexe producten. In dat zogeheten provisiedocument staat de gekozen provisievorm en -hoogte vermeld. "U hoeft dan niet zelf de provisiehoogte uit te rekenen, maar kunt deze bijlage uitreiken aan de klant", schrijft Aegon aan het intermediair. Voor levenproducten zijn de documenten al beschikbaar; voor hypotheken worden die vanaf 1 februari verstrekt.
 
Zwitserleven
Zwitserleven vertaalt het vervallen van bonusprovisies per 1 januari in een verhoging van de afsluitprovisie. "Ons totale budget van de bonusprovisie blijft voor 100% beschikbaar voor de beloning van het intermediair." Voor individuele beleggingsverzekeringen tegen premiebetaling gaat de maximaal te kiezen afsluitprovisie met 1,25% omhoog tot 4,75%, "mits de totale provisie voldoet aan de 2,5%-kostennorm die wij hanteren", zo stelt Zwitserleven. Voor verzekeringen in geld wordt de afsluitprovisie met 0,75% verhoogd tot maximaal 2,75%. Provisieloos adviseren was overigens al mogelijk bij de Reaal-dochter.
 
ING
Bij ING krijgt het intermediair een extra beloning voor de moeite die het moet doen om de producten en voorwaarden van de 'nieuwe ING' te leren kennen en uit te leggen aan klanten. In de eerste twee maanden levert elke getekende hypotheekofferte een extra bedrag op van _ 250, tot een maximum van vijf offertes. Om voor de extra vergoeding in aanmerking te komen, moeten offertes vóór 15 maart binnen zijn. "Deze vergoeding wordt beschouwd als bemiddelingsprovisie", aldus ING. Dat bedrag wordt dan ook aan de klant gemeld.

Reageer op dit artikel