nieuws

Persoonlijkheid bij Polisvoormij medebepalend voor autopremie

Archief

De site Polisvoormij.nl is deze maand naar eigen zeggen als eerste in Europa van start gegaan met een autoverzekering waarbij het rijgedrag van de aanvrager medebepalend is voor de hoogte van de premie. De polissen worden ondergebracht in een pool die wordt gevormd door London en Reaal.

 

Initiatiefnemer van het concept is productontwikkelaar en intermediairbedrijf Adaptto uit Gorinchem. Er zijn twee varianten van de verzekering: de AutoPolisVoorMij en de GoedOpWeg-polis voor automobilisten tot en met 23 jaar. Bij die laatste variant wordt in de auto een zogeheten On Board Unit gemonteerd, die de rijstijl van de verzekerde registreert. Na een inrijperiode wordt elke drie maanden aan de hand van het rijgedrag de premie vastgesteld. "Het is een soort competitie. De beste krijgt de laagste premie", aldus Polisvoormij. Een veilige rijstijl kan tot 20% premiekorting opleveren; daarnaast krijgt de ‘beste rijder’ van het kwartaal 25% van de betaalde premie terug.

 

Scan

Vernieuwend is dat aan de hand van een zogeheten Personalityscan, waarbij eerst een filmpje wordt getoond waarin het juiste oversteekmoment moet worden gekozen, Polisvoormij bepaalt op welke premiekorting de persoonlijkheid van de aanvrager recht geeft. De scan is samengesteld in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen; er zou een significant verschil zijn in risico tussen mensen die zekerheid zoeken en avonturiers.

 

  &nbspEr worden twaalf vragen gesteld, onder meer of de kandidaat-verzekerde zou willen diepzeeduiken, vliegen of van een steile helling af zou willen skiën. Verder wordt gevraagd of vrienden en familie het overtreden van snelheidslimieten goedkeuren. Ook wil Polisvoormij weten of de aanvrager snel onrustig wordt en omgaat met onvoorspelbare en onevenwichtige mensen. De antwoorden lijken overigens weinig invloed te hebben op de uitslag van de scan, die volgens de site maximaal 10% premiekorting kan opleveren. Oversteken bij een drukke weg lijkt daarnaast geen verschil in korting te maken vergeleken met de keuze voor oversteken bij een rustige weg. "De keuze bij het filmpje telt mee als één van de vragen. Het is bekend dat in het beantwoorden van de vragen een zekere selectie zit: mensen zijn geneigd de wenselijke antwoorden te geven. Onze ervaring is echter dat er wel degelijk verschillen in zitten waar je een waardering aan kunt koppelen", zegt Henry de Cock, directeur/eigenaar van Adaptto, tevens betrokken bij de stichting Stok, die onderzoek heeft gedaan naar kilometerverzekeringen. "Wij zijn de eerste in Europa die dit principe toepassen. Het kilometrage betrekken wij overigens ook in de premieberekening. Het idee is om het uit te breiden en het rijgedrag bepalend te maken voor alle zaken die met auto’s te maken hebben. Van een prijsprikkel gaat een duidelijke invloed uit op het rijgedrag."

 

  &nbspIn de komende maanden komt De Cock met meer verzekeringen waarbij de persoonlijkheid premiebepalend wordt, zoals inboedel- en opstalverzekeringen.

 

rijden.

Reageer op dit artikel