nieuws

Overheid alert op huren van diploma’s

Archief

De AFM let bij vergunningaanvragen extra op of er geen diploma’s gehuurd worden om zo de eisen voor de vakbekwaamheid van de leidinggevende te omzeilen. Dit antwoordt minister Wouter Bos op Kamervragen.

Overheid alert op huren van diploma’s

Die zijn gesteld naar aanleiding van berichten dat er op internet diploma's aangeboden worden voor AFM-vergunningen. Volgens Bos checkt de AFM de "daadwerkelijke aanwezigheid van de feitelijk leidinggevende op het kantoor en zijn feitelijke rol in het proces van de borging van de kwaliteit van de advisering". Wanneer het louter een "papieren constructie" betreft, waarbij de ingehuurde persoon niet daadwerkelijk de kwaliteit van het advies waarborgt, is er volgens Bos sprake van een overtreding.
De toezichthouder heeft volgens hem de afgelopen jaren op verzoek van de marktpartijen zelf vele honderden (deel-)vergunningen ingetrokken, nadat ze door de AFM op hun opleidingsverplichtingen waren geattendeerd. Hoeveel partijen diploma's aanbieden, is de minister overigens niet bekend. "Het aantal zichtbare aanbieders, degenen die gebruik maken van eigen websits of advertenties op Marktplaats, is beperkt."

Reageer op dit artikel