nieuws

NHP wakkert discussie over kosten risicopolis weer aan

Archief

"Elke Telegraaf-abonnee kan door offertes aan te vragen zelf controleren dat de gepresenteerde feiten niet kloppen", zo laat het Verbond van Verzekeraars weten in reactie op de stelling van Nationale Hypotheekpas (NHP) dat verzekeraars duizenden euro’s aan kosten inhouden op overlijdensrisicopremies.

 

"Banken en verzekeraars verdienen tot tienduizenden euro’s op elke verzekering zonder dat dit bekend is bij de verzekerde", zo claimt NHP op grond van een eigen vergelijking. "Sinds 1 januari geldt provisietransparantie voor de tussenpersonen. Die transparantieplicht geldt echter niet voor wat de banken zelf incasseren, terwijl juist de provisies van banken oplopen tot het tienvoudige." Dat is des te schrijnender, omdat de inkoopprijs voor een verzekeraar volgens NHP altijd gelijk is. "Voor overlijdensrisicoverzekeringen, die onderling niet verschillen, bedraagt de inkoopprijs _ 350 per jaar. Verzekeraars incasseren zo per verzekerde een verborgen bedrag dat varieert van _ 2.970 tot wel _ 24.210." NHP-directeur Pieter Lijesen spreekt daarom van "selectieve transparantie" en vindt dat beloningstransparantie "een fopspeen" is voor consumenten.

 

  &nbspHet bedrag van _ 350 is volgens Lijesen het gemiddelde dat verzekeraars betalen bij internationale herverzekeraars. "De prijzen zijn bepaald aan de hand van de algemeen bekende sterftecijfers en de levensverwachting van de Nederlandse bevolking in zijn geheel." Volgens NHP houdt FBTO de meeste euro’s in eigen zak, gevolgd door Aegon en Ohra.

 

Verkeerde been

Volgens het Verbond wordt de lezer op het verkeerde been gezet. "Bovendien worden kosten, provisies, marge en beloning willekeurig op één hoop geveegd. Om te beginnen rekent NHP hogere premies dan de _ 350 die Lijesen zelf maximaal toelaatbaar acht. Namelijk in totaal bijna _ 15.000 op de geciteerde voorbeeldpolis, ofwel _ 500 per jaar! De rekensommen die NHP vervolgens maakt van de kosten van zijn directe concurrenten zijn niet te rijmen met de totale premies die de NHP-concurrenten rekenen voor een overlijdensrisicoverzekering", aldus het Verbond.

 

Schikkingen herzien

Consumentenorganisatie Consumentenclaim ziet in de stelling van NHP reden om de overeenkomsten die Delta Lloyd, NN en ASR hebben gesloten met de stichtingen Woekerpolisclaim en Verliespolis, te herzien. "In de schikkingen is geen rekening gehouden met de te hoge overlijdensrisicopremie die jarenlang aan de polishouders in rekening is gebracht."

 

Reageer op dit artikel