nieuws

‘Mobiliteit geen maatstaf voor marktwerking Zorg’

Archief

"Het is een misverstand dat meer marktwerking automatisch leidt tot meer mobiliteit", stelt Pieter Hasekamp, directeur van Zorgverzekeraars Nederland. Hij reageert hiermee op de online bemiddelaars en adviseurs in zorgverzekeringen die de noodklok luiden, omdat er dit jaar weer weinig mensen van zorgverzekeraar wisselen.

 

"Wat telt, is de dreiging dat mensen kunnen overstappen", stelt Hasekamp. "De mobiliteit in een volkomen concurrerende markt is zelfs nihil, omdat de baten van het overstappen in zo’n markt te verwaarlozen zijn." Volgens hem nemen de marktpartijen die aan de bel trokken, ten onrechte mobiliteit als maat voor marktwerking. "Vervolgens stellen ze dat marktwerking mislukt is, omdat maar 4% van de verzekerden overstapt naar een andere zorgverzekeraar", aldus Hasekamp. "Dat zijn er dan nog altijd 650.000. Er is volop concurrentie in de zorgverzekeringsmarkt. De consument plukt hier al sinds 2006 de vruchten van."

 

  &nbspVolgens Hasekamp is het overstappen ook nog nooit zo eenvoudig geweest. "Dat komt mede door de opzegservice die zorgverzekeraars gezamenlijk hebben ontwikkeld. Verder kunnen verzekerden de beschikbare zorgpolissen nu gemakkelijk vergelijken op vergelijkingssites. Veel van deze vergelijkingssites krijgen provisies voor het doorsturen van offertes of het sluiten van polissen bij zorgverzekeraars", aldus Hasekamp. "Door de beperkte mobiliteit zullen ze wellicht zelf minder verdienen, maar dit betekent dus niet dat er geen concurrentie is in de zorgverzekeringsmarkt."

 

Reageer op dit artikel