nieuws

Intermediair houdt AFM jaar lang aan het lijntje

Archief

Na circa een jaar vruchteloos bezig te zijn geweest om inzicht te krijgen in diens financiële handel en wandel heeft de AFM tussenpersoon J.J.M. Bertrums in Eindhoven uiteindelijk toch een last onder dwangsom opgelegd wegens het niet nakomen van de informatieplicht.

 

Bertrums, die handelt onder de naam P.F.Point, wordt er van verdacht dat hij niet alleen zonder vergunning, maar ook zonder beroepsaansprakelijkheidspolis werkt. P.F. Point dat zich volgens het handelsregister bezighoudt met het adviseren en afsluiten van hypotheken, had 31 oktober 2006 een vergunning aangevraagd die pas driekwart jaar later, in juli 2007, werd afgewezen. De AFM had vervolgens aanwijzingen dat Bertrums toch zonder vergunning aan het werk was gegaan, maar alle pogingen om er in 2008 achter te komen hoe de vork in de steel zat bij P.F.Point strandden.

 

Voor rechter verantwoorden

Na lang aandringen van de AFM leverde Bertrums uiteindelijk zijn bankafschriften waarbij bleek dat hij de herkomst van diverse bedragen niet kon verklaren. Mogelijk zijn dit provisieboekingen, stelde de AFM.

 

  &nbspGedurende 2008 ontspon zich daarna een heel ‘spel’ waarbij Bertrums uitstel vroeg, zijn brieven niet afhaalde, met vakantie ging of gewoon onbereikbaar was. "Wij begrijpen dat zo’n proces voor de gemiddelde branchegenoot misschien onbegrijpelijk lang duurt, maar wij moeten nu eenmaal constant de afweging maken tussen snelheid en zorgvuldigheid ", zegt een woordvoerder van de toezichthouder. "Per slot van rekening moeten wij ons voor de rechter kunnen verantwoorden."

 

  &nbspBertrums kreeg op 9 december 2008 een dwangsom van _ 4.000 per dag met een maximum van _ 80.000 opgelegd.

 

Reageer op dit artikel