nieuws

‘HDN zet grote stap voorwaarts’

Archief

De vereniging HDN (Hypotheken Data Netwerk) heeft de eerste fase van het nieuwe documentbericht succesvol afgerond. "Een belangrijke stap voorwaarts omdat essentiële stukken voor een hypotheekofferte nu digitaal kunnen worden uitgewisseld", aldus Arjen de Bake van HDN.

 

"Bij een hypotheekaanvraag verlangt de geldverstrekker diverse losse stukken waardoor de samenstelling van een hypotheekdossier omslachtig en tijdrovend was", zegt De Bake. "Via het nieuwe documentbericht zijn alle stukken, van een kopie van een paspoort tot en met salarisstroken, veilig en snel via HDN uit te wisselen, waardoor de verstrekking van hypotheken sneller, veiliger en betrouwbaarder verloopt. Diverse deelnemers zijn nu in staat om, op basis van een papieren lijst, documenten uit het eigen elektronisch dossier klaar te zetten voor elektronische verzending. De software doet de rest. Documenten worden direct in de juiste dossiers geplaatst, waarmee de acceptant met de beoordeling aan de slag kan."

 

  &nbspBegin dit jaar is de tweede fase van het documentbericht van start gegaan. In die fase wordt het aanvragen van de documenten met een ‘elektronische stukkenlijst’ en de terugkoppeling daarvan ook elektronisch via HDN mogelijk gemaakt. Deze projectfase wordt in mei 2009 opgeleverd. Daarmee is midden 2009 het project documentbericht volledig afgerond. Dan wordt het ook voor intermediairs mogelijk om van de faciliteiten gebruik te maken.

 

Reageer op dit artikel