nieuws

Generali compenseert ook kosten van collectieve beleggingspolissen

Archief

Ombudsman Jan Wolter Wabeke heeft zijn goedkeuring verleend aan een voorstel tot compensatie van beleggingspolissen door Generali. Opmerkelijk detail daarin is dat de maatschappij naast individueel gesloten beleggingsverzekeringen ook collectieve pensioenpolissen opneemt in de regeling.

 

Generali is een van de elf kleinere verzekeraars die eerder bij Wabeke individuele compensatievoorstellen ter toetsing hebben ingediend. Het voorstel is gebaseerd op eerder door de stichtingen Verliespolis en Woekerpolis Claim getroffen regelingen met Delta Lloyd, NN en ASR. Voor individuele polissen waarbij in het eerste jaar _ 1.200 of meer premie is gestort, geldt een kostenmaximum van 2,45%. Is de nettogarantie minimaal 2,5%, dan worden de kosten op maximaal 2,70% gesteld. Vanaf een garantie van 4% is dat 3,10%.

 

  &nbspVoor koopsompolissen en polissen met minder dan _ 1.200 inleg in het eerste jaar gelden maxima van 2,85% (zonder garantie), 3,10% (vanaf 2,5% garantie) en 3,50% (vanaf 4% garantie).

 

  &nbspHoewel de aanbeveling van Wabeke niet geldt voor collectieve beleggingspolissen, past Generali de maxima ook op die groep toe. "Daar hanteren wij de kostenmaxima uit de oorspronkelijke aanbeveling." De opslag op de overlijdensrisicopremie wordt niet gematigd; die voldeed volgens Generali al aan de Wabeke-aanbeveling.

 

  &nbspOp de individuele markt heeft Generali met een premie-inkomen van meer dan _ 110 mln een aandeel van 1,7% in beleggingspolissen; in Collectief is dat een krappe 0,5%.

 

Achmea en Delta Lloyd

Achmea verwacht dat een akkoord met de stichtingen Verliespolis en Woekerpolisclaim binnen enkele weken rond is. "Daarin worden ook de OpMaat-verzekeringen meegenomen die zijn verbonden aan Rabobank-hypotheken." Deze groep Interpolis-producten wordt dus niet apart onder de loep genomen, omdat beide stichtingen daarover in augustus een klacht hebben neergelegd bij ombudsman Wabeke. "Die klacht gaat over het advies van Rabobank over de OpMaat-hypotheken en niet over de kosten in de polissen", verklaart woordvoerder David van Eeghen.

 

  &nbspOverigens is Wabeke met Delta Lloyd nog aan het overleggen over de nadere invullen van het in september bereikte compensatieakkoord. Voornaam punt daarin is het vaststellen van een norm voor de opslag op de risicopremie, die nu nog een bandbreedte kent van 11% tot 22%, maar in de overeenkomsten met NN en ASR specifieker bepaald is.

 

Reageer op dit artikel