nieuws

Geen renteverlaging bij kredietaanbieders

Archief

De renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft gezorgd voor renteverlagingen op de hypotheek- en de spaarmarkt. De rente op consumptief krediet lijkt er echter niet door te worden beïnvloed. “Sterker nog, er is juist een omhooggaande beweging te constateren”, zegt Paul Huibers van Money Magazine, een vergelijkingssite voor financiële diensten.

Geen renteverlaging bij kredietaanbieders

"Waar banken zelf voordeliger kunnen lenen door de vele renteverlagingen van de ECB, wordt dit voordeel niet doorberekend aan de consument. Dat komt door de relatief hoge risico-opslag op consumptieve kredieten en de winstmarge voor de banken zelf", aldus Huibers. Drie van de vijftien onderzochte leenaanbieders lieten de rente op een doorlopend krediet ongewijzigd. Tien van hen voerden zelfs een renteverhoging uit. Slechts twee aanbieders verlaagden de rente in het afgelopen half jaar (Santander en ABN Amro). Huibers: "Risico-opslag is bij een consumptief krediet hoger dan bij langere leningen zoals hypotheken, omdat er doorgaans geen sprake is van onderpand. Ondanks de lagere kosten voor de banken zelf, hanteren ze hogere rentes op lenen om verliezen op andere fronten, zoals de beurs- en spaarmarkt, enigszins te compenseren."

Reageer op dit artikel