nieuws

Fidin laakt hypotheekadvies door notaris

Archief

De Federatie Fidin (NVA en NBVA) zegt zich zorgen te maken over de ambitie onder notarissen om zich ook bezig te gaan houden met hypotheekadvies. Zij ontberen daarvoor de kennis en vergunning, terwijl belangenverstrengeling op de loer ligt.

Fidin laakt hypotheekadvies door notaris

De federatie reageert op een vraaggesprek in het Financieele Dagblad met Erna Kortlang, voorzitter van de beroepsorganisatie voor notarissen. Daaruit spreekt "kennelijk een grote belangstelling voor hypotheekadvies bij het notariaat". Fidin vindt het "onrustbarend als notarissen nu al op een of andere manier hypotheekadvies zouden geven, zonder daarvoor over een vergunning en benodigde deskundigheid te beschikken."
Het grootste bezwaar ligt in belangenverstrengeling: "Die dreigt immers als de adviserende notaris tevens de hypotheekakte opstelt en passeert". Het argument dat de notaris de ogen van mensen kan openen, omdat die vaak geen benul hebben van de kosten van hun hypotheek en van hun hypotheekbemiddelaar, gaat niet op. "In de loop van dit jaar zal volledige transparantie van beloning en kosten gelden."

Reageer op dit artikel