nieuws

Fidin: ‘Bgfo brengt gelijk speelveld niet dichterbij’

Archief

Federatie Fidin, het samenwerkingsverband van NBVA en NVA en de hypotheekadviseurs van de VvHN, vindt dat het gewijzigde Besluit Gedragstoezicht Financiële Ondernemingen (Bgfo) ongelijkheid in stand houdt bij bonussen voor complexe producten en bij het dienstverleningsdocument.

 

"Hierdoor is er sprake van een ‘ongelijk speelveld’, aldus Fidin. "Het is niet meer uit te leggen aan het intermediair dat een totaalverbod op kwaliteitsbonussen wel geldt voor complexe producten, maar niet voor de zogenaamde Mifid-producten, zoals een verzekeringsproduct met een effectenrekening", aldus Fidin. "Verder is er ook sprake van een ongelijke situatie bij het dienstverleningsdocument. Dit wordt namelijk alleen gevraagd van bemiddelaars, maar niet van aanbieders, terwijl de klant ook bij een bank of direct writer behoefte heeft aan duidelijkheid."

 

  &nbspVóór de tweede serie maatregelen, die 1 juli 2009 zou moeten ingaan, willen de organisaties de kritiekpunten aankaarten.

 

Omzetbonussen

Met ingang van 1 januari zijn alle omzetbonussen verboden. Omzetbonussen over financiële producten die al in 2008 zijn afgesloten, mogen wel in 2009 worden uitgekeerd. Voor na 1 januari verkochte producten geldt de inducementnorm: er mag geen hoger bedrag worden verkregen dan noodzakelijk is voor de advisering van een product. De AFM komt hierover met een nadere uitleg. Voor die uitleg er is, zal de toezichthouder terughoudend zijn met het opleggen van sancties.

 

  &nbspVerder moet de adviseur zijn klant vanaf 1 januari bij complexe producten gaan inlichten over het totale bedrag dat hij daarvoor zal ontvangen. Als de aanbieder de beloning nog niet bekend heeft gemaakt, kan de adviseur dat uiteraard ook niet doen. Maar de beloning moet wel vóór 1 april worden bekendgemaakt.

 

Reageer op dit artikel