nieuws

Faillissementen gaan niet aan deur hypotheekketens voorbij

Archief

In de laatste weken van 2008 zijn er door diverse rechtbanken nog een tiental faillissementen over intermediairbedrijven uitgesproken. Daaronder het vooral in uitvaartverzekeringen actieve SAD Assurantiën, maar ook twee franchisekantoren van hypotheekketens.

 

De eerste betreft Hypotheek Visie Lelystad. Het bedrijf van Peter van Oordt was een van de circa zeventig franchisenemers van Hypotheek Visie. Er waren bij de onderneming, statutair Traffic4Sure genaamd, twee personeelsleden in dienst.

 

  &nbspDoor het bankroet van Broekmans Assurantiën zag Optima één van zijn vijftig kantoren wegvallen. Franchisenemer Jan Broekmans was actief als Optima Arnhem. Een geschil met zijn medeaandeelhouder en de moeilijke marktomstandigheden noemt de erkend hypotheekadviseur als oorzaak voor het faillissement.

 

  &nbspDe rechtbank in Middelburg heeft Huis & Hypotheek Zeeuws-Vlaanderen failliet verklaard. Het kantoor in Terneuzen kende geen andere werknemers dan bestuurder en erkend hypotheekadviseur Niki de Wolff. Huis & Hypotheek heeft nu alleen nog een Zeeuwse vestiging in Goes. De keten telt minder dan negentig franchisenemers; in oktober ging Huis & Hypotheek Nijkerk failliet.

 

  &nbspVolgens René Nagelhout, adjunct-directeur van franchisegever Huis & Hypotheek, staan die faillissementen op zichzelf. "Natuurlijk is het ook een afspiegeling van de markt. Een kantoor dat minder vet op de botten heeft, komt in deze omstandigheden in problemen."

 

Dela en Monuta

In Groningen is bemiddelingsbedrijf SAD Assurantiën, tevens handelend onder de naam MHE Adviesgroep, failliet verklaard. Curator De Groot heeft een ontslagbrief moeten laten uitgaan naar 23 mensen. Die hadden al twee maanden geen loon meer ontvangen. Zij krijgen nu van het UWV nog dertien maanden salaris.

 

  &nbspMüller, die nog eigenaar is van Borgh Financiële Diensten, was samen met Thijs Evers aandeelhouder van het in uitvaartverzekeringen gespecialiseerde Uvium. Dat intermediairbedrijf ging eerder dit jaar failliet en zadelde daarbij onder meer Dela met een miljoenenvordering op. Hoewel SAD ook bemiddelde in schadeverzekeringen behoren opnieuw twee uitvaartverzekeraars tot de belangrijkste schuldeisers, te weten Dela en Monuta.

 

Opnieuw het Hona-duo

In navolging van het faillissement van de besloten vennootschappen Hona en Hona & Partners is nu ook assurantiekantoor Nabbe & Hoeben (Eindhoven) door de Bossche rechtbank failliet verklaard. Nabbe & Hoeben was het assurantiekantoor van Erik Nabbe en Marcel Hoeben. Hona, een afgeleide van de achternamen van beide eigenaren, was het hypotheekadviesbedrijf en franchisenemer van de zes (Brabantse) vestigingen tellende Finion-keten. Nabbe & Hoeben had één werknemer.

 

  &nbspEen terugkerende naam is tevens die van Lydios. Na het faillissement van Lydios Consultancy in 2007 is nu dat van Lydios Adviesgroep gevolgd. Beide kantoren waren eigendom van de in Duitsland woonachtige Carel Coenraad Bodt (44).

 

  &nbspDe in Duits onroerend goed actieve FCS Groep (Malden) is eveneens failliet. Het hypotheekbedrijf had in 2007 nog zeven personeelsleden, maar kende ten tijde van het faillissement alleen eigenaar Ramses Kres nog als werknemer. Hij wijt het bankroet aan "de marktomstandigheden".

 

Koop portefeuille

De rechtbank in Utrecht heeft het faillissement uitgesproken over Beek en Royen Assurantiën (Zeist) en Miedema Adviesgroep (Breukelen). Het laatste kantoor is eigendom van de tweelingbroers Hendrik en Ricardo Miedema, die hopen dat curator Schreuder nog heil ziet in een doorstart. Volgens Ricardo is het vijf jaar oude kantoor, met twee part time-medewerkers, vooral ten onder gegaan aan een geschil over een in 2006 gekochte assurantieportefeuille. "Die voldeed niet aan de vooraf geschapen verwachtingen. Wij hebben de koopprijs daarom gedeeltelijk betaald en er inmiddels negen juridische procedures over gevoerd. Een daaraan gerelateerde beslaglegging op onze doorlopende provisies is ons opgebroken."

 

  &nbspBeek en Royen, eigendom van de 69-jarige J.M.H. Baas, had geen inschrijving in het AFM-register met financieel dienstverleners.

 

  &nbspDe Haagse rechtbank sprak tot slot nog het faillissement uit over Marbus Assurantiën in Zoetermeer. De portefeuille was eerder al verkocht aan plaatsgenoot Advies Groep van Brecht & Partners.

 

Reageer op dit artikel