nieuws

Delta Lloyd houdt toch belang in ABN Amro Verzekeringen

Archief

ABN Amro Verzekeringen, een joint venture van Delta Lloyd Groep (51%) en ABN Amro (49%), wordt in de huidige vorm voortgezet. In november meldden beide partners bij mededingingsautoriteit NMA nog dat ABN Amro volledig eigenaar zou worden.

 

De gezamenlijke onderneming blijft daarmee exclusief de verzekeringen verzorgen voor de bankactiviteiten van ABN Amro in ons land. De samenwerking is zes jaar geleden gestart, waarbij ABN Amro het recht kreeg om Delta Lloyd op termijn uit te kopen. Onder meer vanwege de overname van de Nederlandse activiteiten door Fortis leek de bank daarvan gebruik te gaan maken. "Het is onze overtuiging om die verzekeringshandel uiteindelijk naar ons toe te krijgen", liet toenmalig Fortis-topman Jos Baeten een jaar terug weten.

 

  &nbspDelta Lloyd was in eerste instantie niet van plan om het belang van de hand te doen, maar hoogste baas Niek Hoek liet in maart vallen voor een bedrag van _ 1 mld wel te willen denken over verkoop. Delta Lloyd telde in 2003 nog _ 400 mln neer voor het aandelenbelang. Later in het voorjaar schoven beide partijen aan tafel om over terugkopen van het 51%-belang door ABN Amro te gaan praten.

 

  &nbspHet uiteenvallen van Fortis door de kredietcrisis en de daaropvolgende nationalisatie van ABN Amro veranderde de situatie echter. "In het licht van de veranderde omstandigheden in het afgelopen half jaar hebben beide partijen geconcludeerd dat voortzetting van de succesvolle samenwerking de meest duurzame optie is. Deze beslissing draagt ook de steun van de Nederlandse Staat als aandeelhouder van ABN Amro." De joint venture is goed voor een premieomzet van circa _ 900 mln.

 

Reageer op dit artikel