nieuws

Consumentenbond wil dat Bos banken aanpakt

Archief

De Consumentenbond vindt dat minister Bos (Financiën) regels moet opstellen om te voorkomen dat banken nog langer het voordeel van renteverlagingen van de ECB in hun eigen zak stoppen. “Blijkbaar zijn er wettelijke regels nodig voordat banken tot actie over gaan”, aldus de bond.

Consumentenbond wil dat Bos banken aanpakt

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de gemiddelde opslag op de variabele hypotheekrente van een tophypotheek in vijf maanden tijd is verdubbeld van 1,4% naar 2,8%. In diezelfde periode is de rente van de Europese Centrale Bank gedaald van 4,5% naar 2%. "Banken verdienen er dus fors aan en kiezen ervoor bestaande klanten uit te melken", stelt de bond. Ook de marges bij hypotheken die met Nationale Hypotheek Garantie worden verstrekt zijn verdubbeld volgens de bond, terwijl banken daar geen enkel risico lopen. Daarnaast valt het de bond op dat de onderlinge verschillen in variabele hypotheekrente erg groot zijn. Iemand met een tophypotheek met variabele rente betaalt bij Fortis Bank 2,7% meer rente dan bij de Postbank (ING).

Reageer op dit artikel