nieuws

Consumentenbond uit kritiek op koppelverkoop zorgverzekeraars

Archief

De Consumentenbond hekelt de koppelverkoop die zorgverzekeraars hanteren. Onderzoek van de bond wijst uit dat het bij negentien verzekeraars sowieso niet mogelijk is om apart een uitgebreide aanvullende verzekering te sluiten zonder basisverzekering. "Dat ondermijnt de marktwerking in de zorg", aldus de bond.

 

De Consumentenbond heeft het onderzoek toegespitst op de meest uitgebreide pakketten. "Daar is het namelijk het meest aantrekkelijk." De bond onderzocht niet of er bij consumenten behoefte bestaat om bij twee verzekeraars een zorgpolis te sluiten. "Dat bleek heel lastig. De zorgverzekeraars willen daar niet aan meewerken en ook bij Vektis hebben we die gegevens niet boven tafel gekregen", aldus een woordvoerder, die benadrukt dat het merendeel van de consumenten niet op de hoogte is van de mogelijkheid.

 

  &nbspHet is niet de eerste keer dat de bond dit probleem aankaart. Eerder al gaf minister Klink (Volksgezondheid) nul op het rekest en ook toezichthouder NZA kan weinig uitrichten. "Strikt genomen overtreden de verzekeraars geen wetten of regels, maar het spoort niet met het centrale uitgangspunt van de zorgverzekeringswet: mobiliteit en keuzevrijheid."

 

  &nbspBij Aegon, ONVZ, De Friesland en CZ is het wel mogelijk, maar dan alleen tegen een fors hogere premie. Aegon en ONVZ rekenen het dubbele. Bij negentien van de 38 verzekeraars is het niet mogelijk.

 

  &nbspPositieve uitzonderingen zijn Agis, Azivo, ASR, PNO Ziektekosten, Pro Life, Trias, VGZ en Zorg en Zekerheid waar zonder premieverhoging een losse uitgebreide aanvullende polis kan worden gesloten. De Consumentenbond roept de verzekeraars op om hun beleid aan te passen. Ook gaat er een brief naar de Tweede Kamer en mededingsautoriteit NMA.

 

Wel mogelijk

Achmea laat weten dat het bij de labels van de zorgverzekeraars wel degelijk mogelijk is om een losse aanvullende zorgpolis te sluiten. "We raden het mensen af om de administratieve rompslomp die het voor hen met zich meebrengt. Als de klant toch een losse aanvullende verzekering wil, is dat wel mogelijk. Hiervoor is geen toeslag op de premie van toepassing. Het onderzoek van de consumentenbond is op dat punt onjuist", aldus een woordvoerder.

 

Reageer op dit artikel