nieuws

Collectief regres verzekeraars tegen Oud & Nieuw-vandalen

Archief

Verzekeraars gaan gemeenschappelijk optreden om vandaalschade te verhalen die rond de jaarwisseling ontstaat door misbruik van vuurwerk, brandstichting of andere vormen van vandalisme.

 

De maatschappelijke onrust die tijdens de vorige jaarwisseling ontstond door de vele brandstichtingen in auto’s, huizen en scholen is aanleiding geweest voor het Verbond van Verzekeraars om met deze maatregel te komen. Tot nu toe werden dergelijke schades slechts incidenteel op de daders verhaald, zegt een woordvoerder. "Dat heeft te maken met het feit dat de schadebedragen meestal beperkt zijn en een civiele procedure voor een verzekeraar een kostbare zaak is. De kosten wegen dan doorgaans niet tegen de baten op. Echter, door de krachten te bundelen kunnen verzekeraars efficiënter te werk gaan."

 

  &nbspNaar schatting bedroeg de schade als gevolg van brandstichting en vandalisme voor de verzekeraars de afgelopen jaarwisseling tussen de _ 5 mln en _ 7,5 mln. Dat is aanmerkelijk minder dan vorig jaar, toen de verzekeraars zo’n _ 20 mln uitkeerden aan schade die direct samenhing met vandalisme tijdens de jaarwisseling. Het tevoren aangekondigde lik-op-stukbeleid van zowel Justitie als het Verbond van Verzekeraars lijkt dus zijn vruchten te hebben afgeworpen. In Den Haag bijvoorbeeld, gingen in de nieuwjaarsnacht ‘slechts’ 48 auto’s in vlammen op, minder dan de helft van het aantal van vorig jaar.

 

Een uitgebrande auto wordt donderdagochtend weggehaald.

Reageer op dit artikel