nieuws

Aon en Allianz bieden dekking tegen insolvabiliteit verzekeraar

Archief

Aon heeft Double A Protect op de markt gebracht, een polis waarmee de makelaar inspringt op de onrust op de financiële markten. Het nieuwe product dekt het risico dat de verzekeraar insolvabel wordt.

 

Risicodrager voor de op ondernemingen gerichte polis is Allianz Global Corporate & Specialty. "Het is een in internationaal verband ontwikkeld product, waarbij we ons in eerste instantie richten op aansprakelijkheid", zegt Fred Lamme, executive broking director aansprakelijkheid bij Aon. "Die branche heeft op dit moment de minste opvangmogelijkheden."

 

  &nbspDe maximale dekking bedraagt _ 25 mln. De verzekering biedt een gecombineerde excedentdekking voor aansprakelijkheid van bedrijven, bestuurders en commissarissen. De dekking wordt geboden op ‘claims made’-basis en is verkrijgbaar voor alle buiten de Verenigde Staten gevestigde ondernemingen uit alle bedrijfstakken, behalve financiële instellingen.

 

  &nbsp"De insolventiedekking treedt in werking als de verzekeraar bij wie de aansprakelijkheidsdekking oorspronkelijk was ondergebracht, niet meer het vermogen heeft om te kunnen betalen", aldus Lamme. "Dat betekent concreet dat er sprake moet zijn van surséance van betaling of faillissement." In dat geval treedt de Aon-polis in de plaats van de oorspronkelijke polis. "Wij hanteren geheel eigen voorwaarden, die van toepassing zijn op schade die vanaf dat moment wordt gemeld." De Double A Protect-polis kan desgewenst jaarlijks worden verlengd.

 

  &nbspVolgens Lamme is het niet zo dat de polis een oplossing biedt voor een situatie die feitelijk niet of nauwelijks voorkomt. "Er zijn misschien wel verzekeraars die staatssteun krijgen als ze in moeilijkheden komen, maar een grote partij als Lehman Brothers heeft die uiteindelijk niet gekregen. Wij kennen vanuit onze eigen schadehistorie een flink aantal voorbeelden waarin een verzekeraar failliet dreigde te gaan, zelfs als de economie normaal draaide."

 

Reageer op dit artikel