nieuws

Zorgverzekeraars moeten zich houden aan vergoedingenbeleid

Archief

De voorzieningenrechter in Breda heeft vijftien zorgverzekeraars teruggefloten die hun vergoedingenbeleid voor medicijnen te veel wilden aanscherpen per 1 maart aanstaande.

Deze vijftien verzekeraars wilden geneesmiddelen voor negen ongemakken en aandoeningen laten vallen onder het zogeheten preferentiebeleid. Dat betekent dat verzekeraars elk half jaar per werkzame stof de goedkoopste medicijnen aanwijzen. Die worden vergoed. Een duurder alternatief moet de patiënt dan zelf betalen.
Acht geneesmiddelenfabrikanten verenigd in de Bogin (Bond van de Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland) hebben met succes bezwaar gemaakt tegen dit aangescherpte beleid.
De voorzieningenrechter meent dat zorgverzekeraars gebonden zijn aan het in september vorig jaar gesloten Transitie-akkoord, waarin Zorgverzekeraars Nederland afspraken maakte met geneesmiddelenfabrikanten, apothekersorganisatie KNMP en minister Ab Klink over prijsverlagingen voor medicijnen.
Zowel ZN als de Bogin beraden zich op eventueel te nemen stappen. Bogin doet dit omdat de rechter ze niet op alle punten in het gelijk heeft gesteld.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.