nieuws

Ziekteverzuimkosten whiplash minimaal e 66 mln per jaar

Archief

Met het ziekteverzuim als gevolg van whiplashklachten is jaarlijks een bedrag van minimaal e 66 mln gemoeid. Dit staat in het rapport van een onderzoek dat door Whiplash Centrum Nederland in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht is gehouden.

Het WCN-onderzoek is in 1999 begonnen. Er werden tweehonderd slachtoffers van zogeheten achteraanrijdingen benaderd. Dit gebeurde via de schadedossiers van vijf verzekeraars.
Wat betreft de medische behandeling wordt in het rapport een actieve vorm van behandeling aanbevolen, in plaats van het voorschrijven van rust en het gebruik van een halskraag.
Aanbevelingen voor de auto-industrie zijn: een alarmeringssysteem in de autostoel dat de ruglening van de stoel zo snel mogelijk rechtop zet en automatisch de hoofdsteun op hoogte instelt.
Volgens WCN dient nader onderzoek uit te wijzen “hoe psychische klachten in combinatie met de belangrijkste somatische klachten binnen een multidisciplinaire setting behandeld kunnen worden”.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.