nieuws

VNAB: ‘Nieuw e-ABS levert volgend jaar al besparing op’

Archief

Volgens een onderzoek in opdracht van de Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs (VNAB) gaat het volgend jaar in te voeren nieuwe elektronische beurssysteem e-ABS de co-assurantiemarkt vanaf 2010 jaarlijks _ 4,7 mln voordeel opleveren.

De VNAB brak vorig jaar met Riskclick, de oorspronkelijke ontwerper van het systeem, en heeft nu Logica CMG ingeschakeld voor de ontwikkeling van een offerte- en polismodule en een financiële module. De module waarmee claims kunnen worden afgehandeld, is al enige tijd in gebruik en heeft inmiddels zo’n 60.000 claims verwerkt.
“De investeringen, geraamd op _ 6 mln, kunnen binnen drie jaar worden terugverdiend”, aldus de VNAB. Vanaf 2008 verwacht de vereniging zelf een jaarlijks kostenvoordeel van _ 2,9 mln. Volgend jaar, het eerste jaar dat het systeem volledig is ingevoerd, denkt de VNAB dat de marktpartijen al _ 1,75 mln aan besparingen kunnen boeken.
Ongeveer de helft van de verwachte besparingen wordt gehaald uit een sneller schadeproces: bij verzekeraars 52% en bij makelaars 46%, of elf minuten per schade. Het offertetraject via e-ABS zou bij makelaars 31% van de kostenbesparing opleveren, goed voor een tijdwinst van achttien minuten per polis.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.