nieuws

Vijf procent meer loon voor buitendienst

Archief

Het salaris van buitendienstmedewerkers bij assurantiekantoren is de afgelopen twee jaar met gemiddeld 5% gestegen, van een bedrag van € 2.248 in 2003 naar € 2.360 in 2005. Het vaste salaris van de allround adviseur is gestegen met 6% en dat van de specialisten met 4%. De stijging van het vaste salaris met 5% in twee jaar tijd is een hogere stijging dan op basis van de prijsinflatie verwacht zou mogen worden, concludeert D&O in haar tweejaarlijkse beloningsonderzoek. Wanneer de salarissen met de prijsinflatie waren gestegen, zou de stijging slechts 3,33% hebben bedragen.

Gemiddeld hanteert tweederde van de kantoren een variabele beloningsregeling voor buitendienstadviseurs. Hierbij maakt de variabele beloning gemiddeld 30% van de totale beloning van de buitendienstadviseur uit. Kantoren die een variabele beloningsregeling hanteren, hebben gemiddeld een 10% lager vast salaris. Bij de variabele beloning hanteert 82% van de kantoren een provisieregeling en 18% een bonusregeling. Hierbij wordt vaak de volgende berekening gehanteerd: 21% van de eerstejaars provisie Schade, 17% van de afsluitprovisie Leven en 17% van de afsluitprovisie hypotheken. Het gemiddelde van de variabele beloning varieert tussen de € 550 en € 1.100 bruto per maand.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.