nieuws

Pensioenuitkeringen bij 93% geïndexeerd

Archief

Bij liefst 93% van de gepensioneerden bij bedrijfstakpensioenfondsen is de pensioenuitkering per 1 januari verhoogd. Dat zegt de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) na een onderzoek onder 43 van haar leden.

Bij 70% is de indexatie gelijk aan of meer dan de consumentenprijsindex van 3,5%. Bij 23% is de indexatie lager, terwijl dus 7% helemaal geen indexatie krijgt. ’s Lands grootste pensioenfonds ABP, voor overheids- en onderwijspersoneel, verhoogt de pensioenrechten voor gepensioneerden en slapers met 3,79%. Zorgpensioenfonds PGGM, de één na grootste, indexeert de uitkeringen zelfs met 4,87%.
Fors negatieve beleggingsresultaten hebben de dekkingsgraad – de verhouding tussen vermogen en verplichtingen – van menig pensioenfonds onder druk gezet. Om die reden zijn de pensioenpremies “over nagenoeg de gehele linie” verhoogd. De verhogingen bij ABP en PGGM bedragen 23% respectievelijk 35%. In aantallen valt de premieverhoging nog mee: twintig van de 43 pensioenfondsen verhogen de premies voor 2003, bij twee gaan ze juist omlaag.
Onderdekking
Volgens een onderzoek van de Pensioen- en Verzekeringskamer hadden op 1 december van het vorig jaar 138 van de bijna duizend pensioenfondsen te kampen met onderdekking. Bij 81 fondsen betreft dit een dekkingsgraad van 100-105%, bij 37 fondsen ligt de dekkingsgraad tussen 95% en 100%, zestien fondsen zitten tussen de marge 90%-95%, terwijl vier fondsen een dekkingsgraad van 85% tot 90% hebben bereikt.
Het gaat om twintig bedrijfstak- en beroepspensioenfondsen en 118 ondernemingspensioenfondsen, waarbij in totaal 480.000 werknemers, gepensioneerden en slapers hun pensioenverzekering hebben lopen. Het totale tekort zou e 2 mld bedragen, oftewel 0,5% van het vermogen van alle pensioenfondsen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.