nieuws

Pensioenregeling ex-patriots schraler

Archief

Vorig jaar bood nog maar 42% van de multinationals een pensioenregeling op basis van eindloon aan werknemers die in het buitenland gaan werken. In 1991 gold de eindloonregeling nog in 79% van de bedrijven.

“Een verschuiving naar beschikbare-premieregelingen is een manier om de bedrijfskosten te beperken”, zo zegt Paul Kelly van onderzoeksbureau William M. Mercer, een onderdeel van Marsh & McLennan. Opvallend is dat Europese bedrijven meer geneigd zijn om voor ex-patriots een beschikbare-premieregeling te hanteren dan Noord-Amerikaanse bedrijven: 73% tegen 41%. Het percentage voor de vaste bijdrage van werkgevers in zulke regelingen ligt in Europa gemiddeld op 12%, tegen maar 5% in Noord-Amerika.
Een kleine meerderheid biedt inhoudelijk een speciale pensioenregeling aan ex-pats. Verder is bij overlijden vaak een dubbel jaarsalaris verzekerd en wordt bij arbeidsongeschiktheid een uitkering van 60% van het salaris geboden. Voor ex-patriots is voorts veelal een speciale dekking voor medische zorg geregeld. Internationale ziektekostenregelingen worden steeds populairder: 53% van de bedrijven biedt ex-pats zo’n regeling, tegen 29% tien jaar eerder.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.