nieuws

‘Onderlingen goedkoper dan commerciële verzekeraars’

Archief

Onderlingen actief in brand- en zorgverzekeringen zijn goedkoper en bieden meer directe service dan de commerciële verzekeraars. Deze conclusie trekken twee studenten Commerciële Economie van de Hogeschool in Utrecht in hun afstudeerscriptie.

In een publicatie in haar relatieblad Verzekerd! bericht het Verbond van Verzekeraars dat 25 onderlingen, die werken zonder winstoogmerk, en dertien commerciële maatschappijen aan het onderzoek hebben deelgenomen.
Aan de hand van opgevraagde offertes (opstal, avp, auto en ziektekosten) concluderen de studenten dat onderlingen (veel) goedkoper zijn dan commerciële verzekeraars. Zo betaalt een alleenstaande in een grote stad ruim 20% minder voor een opstalpolis en ruim 10% minder voor een autopolis (WA -15%, WA/casco -12% en WA/Beperkt casco -11%). Het prijsverschil bij ziektekostenpolissen was miniem.
Onderlingen scoren ook beter op het gebied van klantenservice, bezoekmogelijkheden en voorlichting over preventie. Commerciële verzekeraars doen het beter in hun informatieverstrekking via internet, aldus de onderzoekers.
Saillant is dat onderlingen minder gebruik blijken te maken van schade- en frauderegisters. Dat staat overigens een actief fraudebeleid niet in de weg, zo blijkt uit een verklaring van Chris van Toor van de Federatie van Onderlinge Verzekeringsmaatschappijen (FOV): “Overal zijn fraudecoördinatoren benoemd. […] Daarnaast kennen onderlingen hun klanten doorgaans van zeer nabij. En ik denk dat er haast geen betere fraudecontrole is dan sociale controle.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.