nieuws

NVA-kantoren: productie uit premiedempingspolis f 22 mln

Archief

Tweederde van de assurantiekantoren aangesloten bij de NVA is gematigd tevreden over de kwaliteit en de premiestelling van Pemba-producten van verzekeraars.

Dit blijkt onder meer uit het bedrijfsvergelijkend onderzoek van de NVA onder 256 assurantiekantoren die vorig jaar geen portefeuilles hebben aangekocht.
De NVA-kantoren verwachten bij ongeveer 10% van hun bedrijvenrelaties premiedempingsverzekeringen te kunnen sluiten met een gemiddelde jaarpremie van f 1.900. Het totale premievolume uit Pemba-producten waarvoor NVA-tussenpersonen bemiddelen, zou daardoor uitkomen op f 22,5 mln, aldus de standsorganisatie.
Inkomsten
De groei van de provisie-inkomsten uit assurantiën en financiële diensten handhaafde zich op het niveau van 1996 met gemiddeld 10,8% (10,9%). De provisies uit bemiddeling in schadeverzekeringen namen toe met gemiddeld 7% en dat is 1,3% minder dan in 1996. De inkomsten stegen bij 78% van bedrijven. De provisies uit levensverzekeringen groeiden met gemiddeld 9,2% en dat betekende een forse daling ten opzichte van het jaar 1996 met een groei van gemiddeld 13,3%. De stijging werd geconstateerd bij 74% van de bedrijven.
De provisies uit de hypotheekadvisering namen toe met gemiddeld 16,5% (26,8%). De groei werd gerealiseerd door 51% van de onderzochte assurantiekantoren. In 1996 sloten de kantoren in totaal 34.650 hypotheken. Per kantoor werd bemiddeld in 33 hypotheken met een totale omzet van f 5,9 mln.
Werkgelegenheid
De werkgelegenheid bij NVA-kantoren zou vorig jaar significant zijn toegenomen. Het aantal medewerkers steeg met 9% ten opzichte van 1996. In totaal zijn 1.500 medewerkers in dienst getreden bij 35% van de onderzochte bedrijven. De stijging was het grootst bij kantoren met een provisie-inkomen kleiner dan f 0,6 mln (9,9%) en tussen f 0,6 en f 1 mln (10,6%). Het aantal polissen steeg met gemiddeld 6,7% (5%) en het aantal cliënten met gemiddeld 6,2% (4,9%).
De kosten van de NVA-kantoren stegen gemiddeld met 6,1% (5,3%). Deze toename kwam voor rekening van 68% van de kantoren. De grootste kostenstijging werd geconstateerd bij kantoren met een provisie-inkomen van meer dan f 2,4 mln per jaar.
Ook het bedrijfsresultaat nam toe bij 68% van de kantoren. De gemiddelde toename was 13,5% (19,3%).

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.