nieuws

Nominale premie maakt 17% van ziekenfondskosten uit

Archief

De nominale ziekenfondspremie bracht vorig jaar 17% van de totale ziekenfondsuitgaven op. In 1998 was dit nog maar 7%.

In de financiering van de Ziekenfondswet speelt – zoals de bedoeling is – de nominale ziekenfondspremie een steeds grotere rol. Dit blijkt uit CVZorgcijfers 1998-2003 een uitgave van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). In genoemde periode steeg de gemiddelde nominale ziekenfondspremie van e 98 naar e 356.
De totale uitgaven in het kader van de AWBZ en de Ziekenfondswet zijn in de periode 1998-2003 met ruim 50% gestegen van e 24,5 mld naar e37,0 mld. In 2003 ging ongeveer 43% van de totale uitgaven naar de chronische zorg (clusters ‘Gehandicaptenzorg’ en ‘Verpleging en Verzorging’). Ongeveer 25% van de uitgaven ging naar specialistische hulp en de daarmee samenhangende ziekenhuiszorg. De geestelijke gezondheidszorg nam 9,5% in beslag, de farmaceutische zorg 8,4%, en de huisartsenzorg 2,9%. Met de beheerskosten voor ziekenfondsen, zorgkantoren en diverse bestuursorganen was 2% van de uitgaven gemoeid.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.