nieuws

Nieuwe hypotheekwet van kracht in België

Archief

Het Belgische parlement is akkoord gegaan met de wijziging van de wet op het hypothecair krediet. In verband met een overgangstermijn van zes maanden wordt de wet per 1 september van dit jaar van kracht.

De nieuwe wet vervangt de oude uit 1992 daterende wet en garandeert grotere transparantie in het aanbod van hypotheekproducten, aldus De Tijd. Onder meer zijn geldgevers straks verplicht een effectieve rente te publiceren waarin alle (toekomstige) voordelen en kosten zijn verwerkt. Dit moet een betere productvergelijking mogelijk maken.
De hypotheekwet rekent verder af met de tijdelijke rentekorting (instaprente) en de korting op maandbetaling (ristorno) die een productvergelijking sterk bemoeilijken. Bovendien kan daardoor worden voorkomen kredietnemers bij herziening van rente voor onverwacht hoge(re) maandlasten komen te staan.
Overigens mogen geldgevers wel afwijkende voorwaarden aan klanten toestaan die niet in hun prospectussen zijn opgenomen, indien concurrerende financiële instellingen deze voorwaarden ook kunnen aanbieden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.