nieuws

Nederlanders kunnen niet om hun buitenlandse ziekenfonds heen

Archief

Nederlanders die in een andere EU-staat wonen en zich op kosten van hun buitenlandse ziekenfonds in Nederland willen laten behandelen, moeten daarvoor toestemming hebben van hun ziekenfonds.

Wie in een andere lidstaat van de EU woont en daar bij een ziekenfonds is verzekerd, krijgt de dekking die in dat land gebruikelijk is. Dit geldt ook indien de medische hulp wordt verleend in een andere EU-staat, zoals Nederland. Wanneer Nederlanders zich op kosten van hun buitenlandse ziekenfonds in Nederland willen laten behandelen, moeten ze daarom eerst toestemming hebben van dit ziekenfonds. Zonder die toestemming hoeft het ziekenfonds de betreffende kosten niet te vergoeden. Dit heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld in de zaak Van der Duin/Van Wegberg tegen verzekeraar Anoz (Agis).
De uitspraak geldt voor werknemers en voor gepensioneerden. De rechter wil met zijn uitspraak voorkomen dat in Nederland dubbel wordt betaald. De lidstaten betalen elkaar namelijk vaste bedragen voor de medische zorg die hun onderdanen in het buitenland ontvangen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.