nieuws

Nederland duur hypotheekland

Archief

In Nederland zijn huizenkopers, vergeleken met andere EU-landen, veel geld kwijt aan hun hypotheek. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese organisatie van hypotheekverstrekkers EMF. Spnaje is het duurste hypotheekland: daar betaalt men 2,2% van de koopsom van de woning aan hypotheekkosten. Nederland zit daar met 2,1% vlak achter. Met 1,8% rekenen ook de Grieken beduidend meer dan gemiddeld voor een hypotheek. Het EU-gemiddelde is 1,1%; in Ierland (0,2%), Noorwegen (0,3%) en Denemarken (0,4%) zijn de hypotheekkosten het laagst.

Gemeten naar de totale kosten die iemand kwijt is bij de aankoop van een woning, komt Nederland in EU-verband op de derde plaats (8,5%): Griekenland spant de kroon met 15,3% van de waarde van de woning. Spanje is met 9,5% de op een na duurste. Gemiddeld kost in de EU het kopen van een woning 5,2% van de woningwaarde. Portugal is verreweg het goedkoopst qua transactiekosten: 0,55%. Het EMF-onderzoek is gebaseerd op gegevens uit 2002.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.