nieuws

Met de vlam in de pijp en ramen en deuren potdicht¼

Archief

Transportverzekeraar TVM maakt zich grote zorgen over de toenemende criminaliteit waarmee de Nederlandse transportsector te kampen heeft. Internationaal opererende bendes uit het voormalig Oostblok en nepagenten die actief zijn in Frankrijk, Italië en Polen veroorzaken jaarlijks meer dan _ 150 mln schade.

TVM pleit voor een grensoverschrijdende aanpak van de problemen. “We maken ons grote zorgen over het opduiken van neppolitie op de wegen en het toenemende geweld tegen chauffeurs”, zegt woordvoerder Jaap Stalenburg van TVM. “Je kunt allerlei technische systemen toepassen om de materiële schade te beperken, maar de chauffeur blijkt steeds vaker de zwakste schakel te zijn. Het blijft heel menselijk om gewoon te stoppen en je raam open te draaien als je ’s nachts denkt door de politie te worden aangehouden.”
Dergelijke overvallen door nepagenten zijn aanleiding voor TVM en de Vereniging Eigen Rijders Nederland (Vern) chauffeurs te adviseren in het buitenland niet direct te reageren op een stopteken van de politie langs de weg, maar door te rijden naar een benzinepomp of een openbare parkeerplaats.
Internationale aanpak
TVM heeft Justitie opgeroepen zich sterk te maken voor een internationale aanpak van de transportcriminaliteit. De samenwerking tussen de politiekorpsen van de verschillende landen op het vlak van opsporing en vervolging vindt men onvoldoende. Het Convenant ‘Aanpak Criminaliteit Wegtransportsector’, dat vorig jaar op initiatief van staatssecretaris Karien van Gennip tot stand kwam, krijgt de kwalificatie ‘een hoge abstractiegraad’ van de transportverzekeraar.
Maar ook ‘Brussel’ zou het probleem voortvarender moeten aanpakken. TVM heeft daar een medestander gevonden in de persoon van europarlementariër Corien Wortmann (CDA). Haar voorstel voor de aanleg van bewaakte parkeerterreinen voor vrachtwagens langs de Europese snelwegen heeft inmiddels ook de steun gekregen van Eurocommissaris Jacques Barrot. “De kans is dan ook groot dat uiteindelijk langs het hele Europese wegennet van deze parkeerplaatsen komen”, aldus Wortmann.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.