nieuws

Intermediair kiest steeds meer voor doorlopende provisie

Archief

Tussenpersonen gaan geleidelijk meer kiezen voor een doorlopende provisie in plaats van afsluitprovisie bij individuele levensverzekeringen. In 2005 zal gemiddeld 61% van hun beloning voor nieuwe levenproductie uit doorlopende provisie bestaan, zo blijkt uit onderzoek door bureau D&O.

D&O heeft het onderzoek onder 345 assurantiekantoren gehouden. Deze tussenpersonen geven aan nu gemiddeld 29% doorlopende provisie en 71% afsluitprovisie te incasseren. In 2005 zal de situatie omgekeerd zijn: dan zal gemiddeld 61% van de provisie gespreid over (een deel van de) looptijd binnenkomen. Ruim 77% van het intermediair geeft aan de komende jaren meer te willen gaan sluiten op basis van doorlopende provisie.
Bij de grotere kantoren (11-20 medewerkers) en kantoren met meer dan 50% levenprovisie, gaat de voorkeur het meest uit naar afsluitprovisie (73% respectievelijk 80%) dan voor doorlopende provisie. Bij de kleine kantoren (tot twee medewerkers) en kantoren met minder dan 50% levenprovisie liggen deze percentages iets lager: 69% respectievelijk 52%, aldus bureau D&O.
Hetzelfde beeld is terug te zien bij NBVA- en NVA-kantoren. De levenprovisie van de (kleinere) NBVA-kantoren bestaat voor gemiddeld 65% uit afsluitprovisie. Bij de (grotere) NVA-kantoren is dat iets meer: 74%.
De keuze van tussenpersonen voor doorlopende provisie wordt bepaald door aspecten als: meer stabiliteit in inkomsten (76%), positieve waardeontwikkeling levenportefeuille (59%) en beter rendement polishouder (56%). Het belangrijkste nadeel is: het ontstaan van een liquiditeitsgat (50%).

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.