nieuws

‘Hypotheekprovisie heeft geen invloed op advies’

Archief

Volgens ruim 80% van de geënquêteerde hypotheekkantoren heeft de provisie geen invloed op de advieskwaliteit; 14% ziet zelfs een positieve invloed daarvan uitgaan. Dit blijkt uit een onderzoek, dat is uitgevoerd door Bureau D&O in opdracht van de Stichting Keurmerk Hypotheek Bemiddeling (SKHB).

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat het declaratiesysteem op basis van een uurtarief niet zal leiden tot lagere hypotheekadvieskosten, aldus D&O. Het opstellen van een hypotheekadvies duurt gemiddeld twaalf uur. Op basis van een door respondenten redelijk geacht uurtarief van € 139 komt dat neer op € 1.670. “Dat bedrag komt aardig overeen met de vergoeding die besloten zit in een gemiddeld provisiepercentage in combinatie met een gemiddeld hypotheekbedrag”, aldus D&O.
Meer dan de helft (54%) van de advieskantoren met keurmerk verwacht een omzetstijging in 2005. Eenderde verwacht een stijging van het rendement tot drie jaar na invoering van de Wet Financiële dienstverlening (Wfd); 37% verwacht een gelijkblijvend en 30% een dalend rendement. Aan het Trendonderzoek werd door 315 hypotheekadvieskantoren (26%) meegedaan.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.