nieuws

Hypotheekomzet 18% hoger in eerste halfjaar

Archief

Het eerste halfjaar heeft de hypotheekmarkt een plus opgeleverd van 18%: de omzet kwam uit op € 49,9 (42,3) mld. Aangezien de tweede helft van het jaar traditioneel meer hypotheken oplevert, is de kans groot dat dit jaar de kaap van de honderd miljard overschreden wordt.

Het grootste gedeelte van de omzetstijging is te danken aan de nog steeds hoge woningprijzen: het gemiddelde hypotheekbedrag is 10% gestegen tot € 195.431 (177.957). Gemeten naar aantal ingeschreven leningen leveren de eerste zes maanden met dik 255.000 hypotheken een groei op van 7,3%. 
Hypotheekbanken en bouwfondsen hebben hun productie, net als de verzekeraars en pensioenfondsen, met 22,5% vergroot in de eerste helft van 2005 tot respectievelijk € 9,3 mld en € 7,6 mld. De buitenlandse geldgevers vergroten hun marktaandeel tot 4,8% (was 3,7%). De banken verliezen licht terrein als marktleider: 58,8% (60,3%).

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.