nieuws

Hypotheekketen hanteert ‘netto werkelijke rente’

Archief

De franchiseketen Hypotheek Visie, waarvan het hoofdkantoor in Veldhoven is gevestigd, claimt als eerste commerciële adviesorganisatie te gaan werken met de rekenmethode van ‘netto werkelijke rente’.

Het begrip ‘netto werkelijke rente’ werd begin 1991 geïntroduceerd in de hypotheekmarkt door Vereniging Eigen Huis. De woonconsumentenorganisatie uitte toen haar bezwaren tegen het vermelden van de effectieve hypotheekrente door financiële instellingen in onder meer advertenties en offertes. De effectieve rente zegt de consument niets over de feitelijke prijs van een hypotheek, zodat beslissingen alleen op die basis ronduit onbetrouwbaar zijn, meende ‘Eigen Huis’.
De ‘netto werkelijke rente’ houdt veel meer dan de effectieve rente rekening met bijkomende kosten (o.m. afsluitprovisie), betalingstijdstippen (maandelijks vooraf of achteraf), wijze van aflossen, kortingen op rente en levenpremie, en de reële fiscale voordelen.
Hypotheek Visie zegt met de invoering van de nieuwe rekenmethode gehoor te geven aan de uitdrukkelijke wens van Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. De adviesketen claimt dit jaar een omzet te behalen van ruim f 2 mrd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.