nieuws

Gelijke groei voor NVA- en NBVA-kantoren

Archief

De totale inkomsten van een gemiddeld NVA-kantoor zijn vorig jaar met 8,3% gestegen, tegen 8,6% groei voor een gemiddeld NBVA-kantoor.

Dat blijkt uit de bedrijfsvergelijkende onderzoeken die beide intermediairorganisaties onder hun leden hebben gehouden. Een gemiddeld NVA-kantoor is goed voor een omzet van f 3.444.571. Een NVA-kantoor is daarmee 3,76 keer zo groot als een gemiddeld NBVA-kantoor met een omzet van f 915.900. De NVA merkt nog op dat de grotere kantoren harder groeien dan de kleinere.
Het bedrijfsresultaat van een gemiddeld NBVA-kantoor is f 177.100, oftewel 19% van de inkomsten. Van de NVA is dit cijfer niet bekend; in 1998 was het 15,4% van de omzet. Wel meldt de NVA dat 81% van de onderzochte kantoren winstgevend is.
Personeel
Bij de NVA nam de omzet Schade met 8,4% toe en de omzet Leven met 12,1%. De omzet uit overige financiële dienstverlening is gedaald.
Bij de NBVA neemt het aandeel van de levens- en pensioenverzekeringen in de omzet verder toe tot 31%, oftewel f 280.600. Van de totale inkomsten is 52% afkomstig van schadeverzekeringen: f 477.400 (vooral Benzine 35%, Brand 26% en medische varia 19%). Bij de nevenactiviteiten schoot de omzet uit hypotheekbemiddeling met 20% omhoog. De inkomsten van een gemiddeld NBVA-kantoor zijn afkomstig van 6.165 verzekeringspolissen en 1.849 klanten, waarvan 10% bedrijfsrelaties.
De totale kosten voor een NBVA-kantoor bedroegen vorig jaar f 738.800, waarvan 60% voor personeel. De gemiddelde personeelsbezetting is 5,5 (fte), een stijging van 3,1%. Het aantal openstaande vacatures neemt verder toe. Bij de NVA stegen de totale kosten met 10,8%. De gemiddelde personeelsbezetting is 18,5 (fte), een groei van 4,9%.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.